Scandal în Parlament pe tema Centenarului Unirii. Ce i-a răspuns Voronin lui Ghimpu

Embed:

Drapelul României și 100 de ani de la Unirea Principatelor Române au devenit motiv de schimb de dispută între Mihai Ghimpu şi Vladimir Voronin.

Preşedintele PL a propus ca anul 2018, când se împlinesc 100 de ani de la unirea principatelor, să fie declarat Anul Unirii.

La rândul său, preşedintele PCRM a ironizat pe seama lui Ghimpu că şi-a pus pe masă tricolorul României. 

Tonul a fost dat de liderul comuniștilor, Vladimir Voronin.

"Ghimpu, tu pentru cine lucrezi de fapt?

Patru ani de zile de când pe tine nu te [mai] finanţează România şi tu stai cu drapelul României. Nu ţi-e ruşine?

Tu te stimezi pe tine însuși sau nu, Mişa?", a spus deputatul PCRM, Vladimir Voronin.

"Eu n-am dreptul să spun Volodea că sunteţi mai în vârstă, aţi fost preşedinte. Aceste trei culori au fost şi sunt și drapelul Republicii Moldova. Eu cu mândrie port acest drapel şi o să-l port toată viaţa în suflet şi indiferent unde, pe masă, în copac, chiar şi în faţa dvs. Înainte spuneaţi că e drapel fascist, dar pe urmă aţi sărutat acest tricolor ca şi Dodon. Finanţare, mulţumesc, nu am nevoie de bani! Eu ştiu a face politică fără bani", a spus deputatul, Mihai Ghimpu.

Ulterior, liderul liberalilor Mihai Ghimpu le-a propus parlamentarilor ca anul viitor să fie Anul Unirii.

"La anul se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire. La 27 martie 1918, Sfatul Ţării, adică românii moldoveni au dat start unificării românilor. Noi credem că ar fi corect şi noi cei care locuim în Republica Moldova, fosta Basarabie să anunţăm anul 2018, Anul Unirii", a spus deputatul, Mihai Ghimpu.

"Încă Anul Nou nu a venit. Ghimpu, spune cât ţi-au plătit românii pentru chestia asta? Eu la şedinţa trecută v-am propus bilete, posmagi. Treceţi încolo, cine vă ţine pe voi aici dacă vreţi să vă uniţi? Care e problema?Voi dacă aveţi temperatură şi aveţi probleme cu sănătatea, nu staţi în Parlament, duceţi-vă şi vă trataţi, 27 de ani bateţi capul la oameni" , a spus deputatul PCRM, Vladimir Voronin.

Mihai Ghimpu a propus ca să fie creată o comisie parlamentară care să vină cu un plan de acțiuni pentru Centenarul Unirii.

O condiție a fost ca să nu fie delegați deputați comuniști și socialiști. În replică, deputații PSRM au declarat că Mihai Ghimpu își dorește prin așa inițiative să-și mărească ratingul în rândul electoratului.

"De ce vă aduceţi aminte de unire doar atunci când treceţi în opoziţie? Şi vă aduceţi aminte doar atunci când ratingul este de jumătate de procent. Şi vă aduceţi aminte doar atunci când sunt pornite dosare penale pe marginea corupţiei. Dvs. aţi fost cel care aţi falimentat unirea!", a spus deputatul PSRM, Vlad Batrîncea.

Inițiativa liberalilor nu a fost susținută de deputați.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu