Scandal în Finlanda cu documente secrete. Ce acuzaţii au fost aduse unei jurnaliste

Embed:

Poliţia finlandeză a lansat luni o anchetă preliminară pentru „divulgarea de informaţii privind securitatea naţională”, după publicarea unui articol bazat pe documente secrete în legătură cu activitatea Centrului de informaţii şi analiză al armatei finlandeze de la Tikkakoski (centrul Finlandei), transmit Reuters şi AFP, potrivit Agerpres.

Poliţiştii au percheziţionat locuinţa jurnalistei Laura Halminen şi i-au confiscat laptopul după ce aceasta a încercat să-i distrugă hard-drive-ul „pentru a fi sigură că sursele sale sunt protejate în cea mai bună modalitate posibilă”.
 
Conform surselor citate, Halminen a declarat că a încercat să-şi distrugă laptopul cu un ciocan, în locuinţa sa, însă apoi a început să iasă fum din computer şi ea a apelat serviciile de pompieri, potrivit unui interviu publicat de cotidianul Helsingin Sanomat, unde lucrează jurnalista.
 
Poliţia a confiscat, de asemenea, telefoane şi stick-uri de memorie în ceea ce publicaţia citată a numit a fi o percheziţie „extrem de îngrijorătoare”.
 
„Percheziţionarea de această amploare a locuinţei unui jurnalist este un lucru absolut neobişnuit în Finlanda'', a declarat redactorul-şef al ziarului Helsingin Sanomat, Kaius Niemi.
 
Articolul realizat de Laura Halminen şi colegul său Tuomo Pietiläinen şi publicat sâmbătă de Helsingin Sanomat se referă la modul în care Centrul de informaţii şi analiză al armatei finlandeze a monitorizat Rusia şi la noile puteri pe care această structură le va avea în supravegherea activităţii online a cetăţenilor finlandezi, scrie hotnews.ro
 
După publicarea articolului respectiv, preşedintele finlandez Sauli Niinisto a dat publicităţii o declaraţie în care anunţă că autorităţile au declanşat o anchetă cu privire la scurgerea de informaţii.
 
La rândul lor, armata finlandeză a lansat o anchetă internă pentru a identifica sursa sau sursele aflate la originea articolului în cauză apărut sâmbătă în Helsingin Sanomat.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu