Scandal în Bulgaria. Serviciile secrete ruse i-au ascultat pe liderii europeni în timpul vizitelor la Sofia

Bulgaria s-a trezit într-un mega-scandal după ce s-a aflat că serviciile speciale ruseşti i-au ascultat masiv pe liderii europeni care au vizitat Sofia, din ianuarie până în iulie 2018, cât timp Bulgaria a deţinut preşedinţia rotativă a UE.

Proprietarul hotelului de cinci stele care a găzduit liderii europeni, dar şi microfoanele ruseşti este anchetat, scrie publicaţia rusă "The Insider", care subliniză că de data aceasta pe oligarhul bulgar Vetko Arabadjiev nu l-a mai salvat nici prietenia cu autorităţile, nici "valizele roşii", scrie adevarul.ro.  

Prima dezvăluire cu privire la interceptările în masă din capitala bulgară a fost făcută, în urmă cu două săptămâni, de jurnalist bulgar Grigor Lilov, la postul de televiziune bTV. Ziaristul a fost rugat să comenteze percheziţiile de la hotelul Marinela din cartierul de lux din Sofia. Acest  hotel a găzduit liderii UE în timpul summiturilor europene.

Oligarhul este aşteptat la Procuratura bulgară, deoarece acesta se află în Franţa cu soţia, iar statul bulgar l-a dat în urmărire prin Interpol.  

Familia Arabadjiev are o faimă proastă în Bulgaria, fiul acesteia fiind arestat după ce, în acelaşi hotel, au fost depistate peste 5 milioane de euro în cutii şi valize.  

În ciuda tuturor scandalurilor cu implicarea acestei familii, Comisia de organizare a preşedinţiei rotative a Consiliului UE a acordat acestui hotel dreptul de a găzdui oficiali de rang înalt din UE şi lucrări legate de preşedinţia bulgară.

Procuratura de la Sofia nu confirmă că percheziţiile au fost legate de un scandal de interceptare şi ascultare: oficial, cauza penală a fost pornită pentru spălare de bani şi evaziune fiscală. Doar că la percheziţii a participat însuşi adjunctul procurorului general al Bulgariei.  

"Hotelul era ascultat din subsol şi până la acoperiş. Aici apare întrebarea: se putea face asta fără ca proprietarul hotelului să ştie despre asta? Vorbim despre aparatură foarte serioasă şi vreau să subliniez că nu a fost vorba despre tehnica serviciilor secrete bulgare", a subliniat jurnalistul Grigor Lilov.  

Jurnalistul a dezvăluit că oligarhul Vetko Arabadjiev avea dosar la serviciile secrete comuniste bulgare şi că ar avea relaţii strânse cu Partidul Socialist bulgar, prp-rus. Lilov spune că Arabadjiev ar fi fost conectat la aşa-numitele "valize roşii" care, la finele anilor '80, scoteau capitalul din ţările socialiste. Oligarhul Arabadjiev ar fi în relaţii apropiate şi cu premierul Boiko Borisov, fiind parteneri în anii '90 în mai multe afaceri, ba chiar în structuri de crimă organizată, mai susţine jurnalistul bulgar.

Un fost ofiţer al serviciilor secrete bulgare a presupus că Rusia ar sta în spatele ascultării oficialilor europeni, deoarece, în timpul preşedinţiei bulgare la UE, Moscova a demonstrat o activitate sporită atât în plan mediatic, cât şi diplomatic, avnd un mare interes pentru a discredita Sofia.  

"Serviciile secrete din ţările NATO şi UE au avertizat în repetate rânduri Bulgaria despre faptul că este obiectul unui război hibrid dus de Rusia împotriva sa. Mai mult decât atât, serviciile secrete străine au menţionat că Moscova deţine o vastă infrastructură cu care poate să realizeze asemenea obiective", a adăugat fostul agent secret bulgar.  

Acesta a mai spus că acest hotel a fost preferatul rezidenţilor serviciilor secrete sovietice şi ruseşti. "În timpul comunismului, în hotel au stat terorişti de top cum ar fi Ahmed Agca, cel care l-a împuşcat pe Papa Ioan Paul al II-lea în 1984, Ilich Ramirez Sanchez, zis Carlos Sacalul, care a lucrat pentru „Brigăzile Roşii "," Armata Roşie a Japoniei ", Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei", a mai declarat pentru "The Insider" fostul ofiţer bulgar. 

Fostul ambasador al Bulgariei la Moscova, Ilian Vasilev, a confirmat pentru "The Insider" că acest hotel a fost folosit mereu de serviciile secrete ruseşti, iar serviciile secrete bulgare nu pot face faţă GRU şi Serviciului de Spionaj Extern al Rusiei.  

Fostul diplomat a mai menţionat că Ambasada Rusă din Sofia este centrul de comandă al GRU şi Serviciului de Spionaj Extern de la Moscova pentru întreaga peninsulă Balcanică.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu