Scandal în blocul "ACUM". Fosta judecătoare Domnica Manole acuză ministrul Justiţiei de ingerință în activitatea CSM

Fosta judecătoare Domnica Manole, care a candidat pe lista blocului "ACUM" la ultimele alegeri parlamentare, acuză ministrul Justiţiei de ingerință în activitatea puterii judecătoreşti şi de încălcarea Constituţiei.

Şi asta deoarece Olesea Stamate le-a scris membrilor Consiliului Superior al Magistraturii să nu o desemneze pe Manole la funcţia de judecător al Curţii Constituţionale. În context, Domnica Manole îi cere ministrului să prezinte scuze publice, iar Olesea Stamate a negat toate acuzaţiile.

În cadrul unei emisiuni de la un post privat de televiziune, ministrul Justiţiei a explicat de ce a trimis o scrisoare membrilor CSM în care i-a menţionat pe candidaţii, care, în opinia sa, nu trebuie să fie admiși la concursul pentru funcţia de judecător la Înalta Curte. În lista neagră a ministrului era inclusă şi fosta judecătoare, Domnica Manole.

"Domnica Manole se afla printre cei primii patru candidaţi faţă de care eu mi-am exprimat opinia că CSM ar trebui să vadă de ce cei patru candidaţi au fost respinși la concursul în Guvern şi Parlament."

În replică, Domnica Manole a scris pe pagina sa de facebook că nota transmisă membrilor CSM reprezintă o indicaţie directă dată acestora. Mai mult, potrivit fostei judecătoare, Stamate a încălcat şi prevederile Constituţiei, care consfinţeşte autonomia deplină a puterii judecătoreşti în alegerea magistraţilor la CCM. În context, Manole se arată dezamăgită că actuala guvernare nu-şi respecta promisiunea de a nu se implica în deciziile puterii judecătoreşti. 

Solicitată telefonic, Olesea Stamate a respins acuzaţiile şi ne-a declarat că a transmis nota, în primul rând, în calitate de membru al CSM, şi apoi de ministru al Justiţiei.

"Nu este niciun fel de ingerinţă în activitatea CSM. Este o notă de poziţie care exprimă opinia mea în calitate de membru al CSM. Dacă ar fi fost o ingerinţă, o indicaţie, desigur că aceasta nu avea să aibă forma pe care a avut-o."

Domnica Manole dezaprobă şi declaraţia ministrului, potrivit căreia la Curtea Constituţională nu trebuie să ajungă judecători, ci doar jurişti.

"Nici nu a fost un criteriu ca să aibă experienţă ca judecător. Doar 15 ani în domeniul juridic. Nu avem nevoie de judecători al Curtea Constituţională. Avem nevoie de jurişti care să aibă o viziune mai largă asupra lucrurilor. Fiindcă ei trebuie să interpreteze Constituţia şi legile prin prisma Constituţiei."

În context, Domnica Manole a scris pe aceeaşi reţea de socializare că ministrul Justiţiei a insultat grav corpul judecătoresc din Moldova prin această declaraţie şi îi cere funcţionarului să prezinte scuze publice. 

De cealaltă parte, Olesea Stamate ne-a spus că declaraţiile sale au fost înţelese eronat şi că nu intenţionează să-şi prezinte scuzele.

"Aici pot candida şi judecători, dar şi persoane care au activat în domeniu şi au o experienţă vastă şi nu sunt judecători. Da, noi selectăm judecători la Curtea Constituţională, dar candidaţii nu trebuie să fie neapărat judecători."

Cu o zi înainte de concursul desfăşurat de CSM pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională, ministrul Justiţiei, Olesea Stamate, a transmis membrilor acesteia o scrisoare în care îşi exprimă îngrijorarea faţă de integritatea unor candidaţi.

Printre aceştia s-a numărat şi fosta judecătoare Domnica Manole, care, potrivit ministrului, nu trebuia acceptată în cursă pentru că a fost respinsă de Guvern şi Parlament.

În listă s-a regăsit şi Tatiana Răducanu, mătuşa unuia dintre cei mai mari finanțatori ai PPDA, Alexandru Machedon. Ministrul scria atunci că trebuie analizată foarte atent candidatura acesteia, pentru că în urma mai multor decizii ale sale, Republica Moldova a fost condamnată la CEDO.

Pe placul Olesei Stamate nu a fost nici Teodor Cârnaţ, pentru că acesta a picat testul la poligraf atunci când a candidat la funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale de Integritate. Olesea Stamate l-a înlocuit la şefia Ministerului Justiţiei pe vicepreşedintele PPDA, Stanislav Pavlovschi, care şi-a prezentat demisia la doar două săptămâni după învestit de către Alianţa ACUM-PSRM. 0

Lasă un comentariu