SCANDAL DIN CAUZA UNEI LIVEZI. Mai mulți locuitori din comuna Teleşeuca spun că sănătatea le este pusă în pericol din cauza unei livezi plantate în preajma caselor lor

Embed:

Mai mulți locuitori din comuna Teleşeuca, raionul Dondușeni, spun că sănătatea le este pusă în pericol din cauza unei livezi plantate în preajma caselor lor. Oamenii afirmă că pesticidele folosite de agricultor ajung în apa din fântâni şi poluează aerul din zonă.

 

"Iată vedeţi, aici pământul şi tot ce spăla apele după se scurgea în malină, în grădină şi se ducea totul în sat."


Livada este la doar 100 de metri distanţă de casele oamenilor. Oamenii spun că la fiecare ploaie toate substanțele chimic periculoase ajung în grădinile lor.

"De acum trei ani, el stropeşte de vreo 20 de ori pe an livada, imaginaţi-vă, de fiecare dată când stropeşte foloseşte câte patru preparate, la patru hectare ies patru tone. De fiecare dată aşa, mai ales anul acesta, numai ploua tot."

"El a spus că lucrează cu bio preparate. Noi la fel suntem agricultori, lucrăm cu chimicalele, cu fertilizanţi, ne dăm bine seama că buruianul de sub copaci, spre exemplu de la bio preparate, în aşa perioadă scurtă de 4-5 zile, nu are cum să ardă aşa", a declarat Anatolie Orgian, sătean.De câţiva ani, oamenii cumpără apă potabilă îmbuteliată.

"Apa se scurge, vine toată în fântână, noi nu folosim apa din fântâni, cumpărăm în butelii, doar rufele le putem spăla, în rest cumpărăm apa."

Proprietarul livezii spune că are toate actele în regulă şi a refuzat să comenteze acuzaţiile.

"- Oamenii se plâng, s-au intoxicat.
- Lasă-i să se plângă mai departe. Eu ce pot să fac.
- Ei spun că nu este legal!
-La revedere!"

Primarul satului a fost de negăsit la locul de muncă, deşi cu o zi înainte de filmarea reportajului ne-a asigurat că va veni cu o reacţie. Secretara primăriei ne-a spus că plângerile au ajuns în vizorul administraţiei locale abia acum o lună.

"Au fost preîntâmpinaţi şi proprietarul, şi sătenii pentru a se proteja.Primarul l-a preîntâmpinat pe proprietar, şi nu doar o dată despre cauza dată, a fost la faţa locului, a văzut dezastrul care se face în urma stropirii livezii."

Oamenii spun că au sesizat Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor şi Inspectoratul Ecologic de Stat, iar proprietarul livezii s-a ales doar cu câteva amenzi. De asemenea, localnicii au ajuns în instanţă, iar dosarul este în proces de examinare.

Lasă un comentariu