Scade volumul mărfurilor importate în ţară. Principalii parteneri ai Moldovei

Moldova a înregistrat o scădere a importurilor de peste 23 la sută în perioada ianuarie-septembrie a acestui an în comparaţie cu perioada similară anului 2014. În cele nouă luni, ţara noastră a cumpărat mărfuri în sumă de aproximativ trei miliarde de dolari.

Jumătate din volumul mărfurilor au fost livrate în Moldova din Uniunea Europeană. Ţările comunitare au introdus în ţara noastră mărfuri şi produse în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de dolari. Principalul partener european continua să fie România, de unde au fost livrate, în perioada ianuarie-septembrie, mărfuri în sumă de peste 430 de milioane de dolari.

Totuşi, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, importul din ţara vecină a scăzut cu 27 la sută.

România este urmată de Germania, cu un volum total de mărfuri livrate de 237 milioane de dolari, şi Italia cu o cotă de 202 milioane de dolari.

Importurile din ţările CSI au constituit 25,1 la sută şi au fost cotate la 742 de milioane de dolari, cu aproape 29 la sută mai puţin faţă de aceeași perioada a anului trecut.

Din Federaţia Rusă, ţara noastră a importat mărfuri în sumă de 385 de milioane de dolari, cu peste 20 la sută mai puţin. Rusia este urmată de Ucraina, cu un volum de importuri de 276 milioane de dolari şi Belarus – cu 59 de milioane de dolari.

Pe aceeaşi temă