Scade numărul construcțiilor noi în Moldova

Moldovenii construiesc tot mai puține locuințe de la o lună la alta. Fie că este vorba de clădiri rezidențiale sau nerezidențiale, Biroul Național de Statistică (BNS) prezintă o scădere cu 8,2%, în ianuarie-iunie 2019, față de aceeași perioadă a anului 2018.

Din cele 1432 de autorizații eliberate în prima jumătate a anului curent, cele mai multe autorizații, 809 la număr, au fost eliberate pentru construirea clădirilor în mediul urban. Cu toate acestea, BNS ilustrează un declin de 3,7% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Nici mediul rural nu o duce mai bine, cu 623 de autorizații emise în primele luni ale anului 2019, înregistrează un procentaj cu 13,5% mai mic față de ianuarie-iunie 2018.

”În profil regional, în ianuarie-iunie 2019, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent a scăzut numărul autorizaţiilor de construire eliberate pentru clădirile rezidenţiale – cu 80 autorizaţii. Această scădere se reflectă în următoarele regiuni: în mun. Chişinău (cu 52 autorizaţii), în regiunea Nord (cu 38 autorizaţii), în regiunea Centru (cu 6 autorizaţii), în regiunea Sud (cu 6 autorizaţii). În UTA Găgăuzia s-au eliberat cu 22 autorizaţii de construire a clădirilor rezidenţiale mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent”, arată reprezentanții Biroului Național de Statistică al Republicii Moldova.

Potrivit statisticilor, în cazul clădirilor nerezidențiale s-au înregistrat scăderi în regiunea Centru - cu 48 de unități; în municipiul Chișinău - cu 31 de unități și în regiunea Nord - cu 26 de unități.

La polul opus se află UTA Găgăuzia și regiunea Sud unde s-au înregistrat creșteri cu 55 și respectiv cu 2 autorizații de construire a clădirilor nerezidențiale mai mult față de ianuarie-iunie 2018.

Ansambluri rezidențiale noi în Chișinău

Deja de câțiva ani, în Moldova, se înregistrează o nouă tendință, aceea de a cumpăra locuințe finalizate. Avantajele unei astfel de opțiuni sunt: lipsa stresului dat de șantier și mai apoi de amenajarea locuinței, comoditatea dată de mutarea imediată fie că e vorba de o casă sau un apartament care beneficiază de instalații noi și compartimentare modernă.

În prezent, în Moldova sunt peste 160 de ansambluri imobiliare noi. O parte dintre ele au fost deja inaugurate și date în folosință, iar altele se află încă în construcții. Dezvoltatorii imobiliari vând însă locuințe chiar și în ansamblurile locative care încă nu au fost finalizate. De obicei, în momentul inaugurării, peste 50% dintre apartamentele dintr-un ansamblu rezidențial nou au fost deja vândute. Dacă aveți în plan achiziția unui astfel de apartament, trebuie să știți și că primele apartamente vândute sunt la un preț mai mic față de ultimele rămase. Astfel, dacă aveți în plan achiziția unei locuințe, puteți investi într-un apartament chiar dacă ansamblul nu a fost încă finalizat și trebuie să mai așteptați minim 1 an până să vă puteți muta.

Pe Korter.md găsiți cele mai noi complexe locative centralizate într-un singur loc. Detalii despre ansamblu, locație și împrejurimi, suprafață sau preț, toate aceste informații le puteți găsi online pe Korter.md. Dacă aveți în plan achiziția unui apartament sau case în România, puteți consulta oferta corespunzătoare pe Korter.ro.

Lasă un comentariu