Savoini, audiat în dosarul finanţării oferite de Rusia

Embed:

Un apropiat al vicepremierului italian Matteo Salvini a fost interogat în dosarul finanţării Ligii Nordului de către Rusia. Gianluca Savoini nu a comentat audierile, invocând dreptul de a păstra tăcerea.

Acesta este un fost jurnalist, căsătorit cu o rusoaică şi care în prezent este preşedintele unei asociaţii culturale. Anume el este considerat omul de legătură al lui Salvini cu Moscova. Ancheta în acest caz a început după BuzzFeed a făcut o investigaţie care a scos la iveală faptul că Rusia a finanţat partide din mai multe ţări europene.

Jurnaliştii au publicat şi o înregistrare de la negocierile purtate de reprezentanţii formaţiunii Liga Nordului, condusă de vicepremierul Matteo Salvini, cu funcţionari de la Kremlin. Oficialul italian dădea asigurări că va face tot ce îi va sta în putinţă pentru a apropia Europa de Rusia.

"Vrem să schimbăm Europa. Vrem să creăm o nouă Europă, mai aproape de Rusia. Salvini este primul om care vrea sa schimbe toată Europa, împreună cu aliaţi şi colegi din alte partide de pe bătrânul continent. Într-adevăr, ne dorim o alianţă cu partidele sunt proruse."

Înregistrarea ar fi fost făcută în data de 18 octombrie a anului trecut, iar la întrevedere a participat şi Gianluca Savoini. În cadrul reuniunii, s-a discutat despre un gigant energetic rus care intenţiona să vândă petrol companiei italiene "Eni", pentru 1,5 miliarde de dolari.

Profitul tranzacției ar fi fost de 65 de milioane de dolari, iar banii trebuiau să ajungă, ulterior, în conturile Ligii Nordului. Jurnaliştii de la BuzzFeed News presupun că formaţiunea ar fi primit banii în timpul campaniei electorale pentru alegerile europene. După publicarea investigaţiei, procuratura generală din Milano s-a autosesizat şi a iniţiat o anchetă în acest sens.Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu