Savantul biolog Ion Dediu a murit la vârsta de 85 de ani

Savantul biolog Ion Dediu, specialist în ecologie şi membrul corespondent al Academiei de Științe a Moldovei, a decedat  duminică, 3 noiembrie, la vârsta de 85 de ani. 

Anunțul a fost făcut de către fiica sa, Corina Fusu, care ascris o postare pe o reţea de socializare. 

Ion DEDIU s-a născut la 24 iunie 1934, în satul Rediu Mare, județul Soroca (România, actualmente Republica Moldova), într-o familie de țărani români răzeși. A absolvit Facultatea de biologie-pedologie a Universității de Stat din Chișinău în anul 1957, aspirantura la Universitatea de Stat „M.V. Lomonosov” din Moscova, postdoctorantura – la Institutul de Zoologie al Academiei de Științe a URSS din Leningrad, în anul 1978.

Din 1957 până în 1971 a lucrat la Academia de Științe a RSS Moldovenești; în anii 1971-1996 a activat la Universitatea de Stat din Chișinău; între 1990 și 1994 – la Departamentul de Stat pentru protecția mediului și resursele naturale (în calitate de director general – la rang de ministru, subordonat Parlamentului Republicii Moldova); în anii 1994–2001 a fost deputat al Parlamentului Republicii Moldova (președinte al Comisiei pentru agricultură, mediu și dezvoltare rurală).

Având în spatele său o experienţă de cercetare şi de muncă universitară de peste 50 de ani, profesorul universitar Ion Dediu a semnat mai mult de 400 de publicaţii. 

Ion Dediu a fost laureat al Academiei Române, al Academiei Oamenilor de Știință din România, al Premiului Național din Republica Moldova. Activitatea dumnealui a fost înalt apreciată, fiind decorat cu Ordinul Republicii Moldova, Ordinul Național, Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Comandor al României și alte distincții oficiale din țară și străinătate. A publicat cca 800 de lucrări științifice și de publicistică științifică. A fost director onorific viager al Institutului de Ecologie și Geografie al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Ion Dediu va fi înmormântat marți, 5 noiembrie, la Cimitirul Central Ortodox din Chișinău.

 

loading...

Lasă un comentariu