Savanţii moldoveni au creat noi soiuri de tomate. Plantele sunt rezistente la îngheţ, secetă şi boli

Embed:

Recoltele agricultorilor moldoveni deseori depind de condiţiile climaterice care în ţara noastră şi-au demonstrat instabilitatea. În aceste condiţii, în ajutorul fermierilor vine ştiinţa. Savanţii de la Academia de Ştiinţe au creat noi soiuri de tomate. Legumele sunt rezistente la îngheţ, secetă şi boli.  

Cercetătorii au experimentat cu roşii sălbatice pe care le-au încrucişat cu unul din soiurile tradiţionale. Din mai mult de 10 hibrizi obţinuţi, trei au fost aleşi pentru brevetare.

"Pentru a stimula producerea noului sort, celulele plantei au fost supuse acţiunii viruşilor şi expunerilor radioactive", a declarat vicedirectorul Institutului de Genetică al Academiei de Științe, Larisa Andronic.

Noile soiuri sunt rezistente la dăunători, îngheţ şi secetă. Dar au şi o productivitate de învidiat.

"Productivitatea noului sort constituie peste 56 de tone pentru hectar, adică cu 126% mai mult decât celelalte sorturi", a spus doctorul în ştiinţe biologice, Iulia Sîromeatnicova.

Până la sfârşitul acestui an, noile soiuri de tomate vor fi supuse testelor pe teren, iar ulterior vor fi recomandate fermierilor pentru cultivare.

Preţul unui kilogram de seminţe va fi de aproximativ 2.000 de lei, de câteva ori mai puţin decât al celor de import. Iar un kilogram de seminţe este suficient pentru 1,5-2 hectare.

Вrevetele pentru trei soiuri noi au fost deja obţinute. Din spusele specialiştilor, după efectuarea testelor pe teren, orientativ – până la sfârşitul acestui an, soiurile vor fi incluse în Registrul de evidenţă a soiurilor de plante şi recomandate pentru cultivare în masă.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu