Satul Cărpineni a găsit soluția împotriva gunoiului aruncat la nimereală. Localnicii vor avea câte un tomberon la poartă

Embed:
Satul Cărpineni scapă de gunoiul aruncat la nimereală prin râpi şi imaşuri. Primăria localităţii a demonstrat, prin propriile forţe, că gestionarea deşeurilor nu este o treabă chiar atât de complicată. Din toamnă, în faţa fiecărei porţi va fi instalat câte un tomberon. Proiectul va fi realizat datorită unui grant european de 140 de mii de euro, câştigat de autorităţile locale. În prezent, localnicii aruncă deşeurile în 24 de gropi neautorizate care se află atât pe uliţele satului, cât şi pe şesurile din afara localităţii.

"Deşeuri din plastic, deşeuri din hârtie, materiale de construcţie, deşeuri biodegradabile, inclusiv la această gunoişte se găsesc din păcate şi animale moarte. Există chiar şi riscul declanşării unei epidemii."

Primarul din Cărpineni a decis să soluţioneze problema colectării deşeurilor, după ce inspectorii ecologici au dat mai multe amenzi.

"Şi de aceea am aplicat la Programul Comun Teritorial Republica Moldova - Ucraina pentru a accesa resurse financiare pentru a putea procura tehnica necesară şi să putem să evacuăm deşeurile", a declarat Ion Cărpineanu, primar comuna Cărpineni.

Cele trei mii de tomberoane vor apărea în Cărpineni din luna octombrie. O autospecială nou-nouţă va evacua zilnic deşeurile. Totul în schimbul a 23 de lei pe lună.

"Deşeurile care vor fi selectate la Cărpineni vor fi transportate spre reciclare în apropierea municipiului Chişinău", a spus Ion Cărpineanu, primar comuna Cărpineni.

Sătenii recunosc faptul că de o viaţă aruncă gunoiul la nimereală.

"Cu gunoiul de acasă când aveam animale îl duceam pe câmp."

"Tot greu, aducem tractor la poartă, încărcăm în remorcă, aşa ca la sate."

"Mă chinui şi îl încarc singur şi îl duc la gunoieşte. Dar dacă vor fi tomberoane, cum li se mai spune, atunci plasticul va fi la plastic, sticla la sticlă."

În cadrul proiectului transfrontalier, de astfel de granturi vor beneficia încă patru sate de la noi şi alte 12 din Ucraina.

"Noi o să facem şi o mică fabrică de reciclare a deşeurilor, unde vor munci şase sau opt persoane", a zis Vitalie Savciuc, şef adjunct a consiliului raional  Ceceniţ, Ucraina.

Şi gunoiul din Cărpineni, după colectare, va fi depozitat pe un poligon, după care va ajunge la o fabrică de reciclare.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu