Satul Carabetovca se modernizează. În localitate a fost inaugurat muzeul satului, grădinița și iluminatul stradal

Embed:

Peste 40 de localități din țară marchează astăzi hramul. Sărbătoare este și satul Carabetovca, din raionul Basarabeasca.

Localnicii de acolo au avut parte de mai multe surprize: a fost inaugurat muzeul satului, grădinița și iluminatul stradal. La eveniment au participat consulul general al României la Cahul, Anca Corfu, și deputatul democrat Dumitru Diacov.

Prima oprire a fost la muzeul satului. Oaspeții au mers apoi la grădinița renovată, care este pe placul celor 44 de copii care o frecventează.

"- Ce anume îți place? - Terenul de joacă și grădinița."

"E frumoasă. A făcut reparație. S-a făcut schimbare multă."

Părinții sunt mulțumiți că micuții lor își vor petrece copilăria într-o grădiniţă sigură.

"M-a uimit! Am rămas șocată de frumusețea culorilor. Imaginile care sunt pictate pe pereți parcă ai impresia că păpădiile de pe pereți acuș acuș au să zboare de acolo."

"O grădiniță ca din povești. Mă simt foarte bine și bucuroasă. Mă bucur că în sat la noi sunt copii mulți."

"Sperăm că de acum condițiile se vor păstra așa și pe viitor."

Lucrările au costat 600 de mii de lei. Acestea au început în luna iulie și au fost făcute repede și calitativ.

"A fost schimbat acoperișul, au fost termoizolați pereții clădirii. Au fost pavate toate trotuarele din jur. Mă bucură faptul că toate lucrările au avut loc în mod operativ. S-a lucrat cu toată inima", a spus  Natalia Chiruş, directorul grădiniței.

Reabilitarea a fost făcută cu suportul Guvernului de la București.

"Guvernul României vine în sprijinul Republicii Moldova. Ne bucurăm astăzi că acești copii sunt fericiți. Suntem alături", a menţionat Anca orfu, consulul general al României la Cahul.

Tot astăzi a fost inaugurat și sistemul de iluminare stradală.

"Tineretul mai altfel. Nu sar gardurile la oameni așa cum săreau. Mai stau găinile în coteț. Nu se fură."

"Oamenii mai liber merg pe străzile din sat. Nu au frică."

"E foarte bine. Nici nu ne vine a crede de așa o minune. Era întuneric, beznă. Câte un stâlp, câte o lampă ardea unde și unde."

Proiectul a costat 2 milioane de lei și a fost finanțat în proporție de 75 la sută de Agenția de Dezvoltare Regională. Autoritățile locale spun că deja se observă o îmbunătățire a situației în sat.

"A adus confortul de a circula pe timp de noapte. Deja avem constatate și scăderea infracțiunilor săvârșite pe timp de noapte", a declarat Sergiu Răcilă, primarul satului Carabetovca, Basarabeasca.

Deputatul democrat Dumitru Diacov a menționat că Parlamentul va susține în continuare astfel de proiecte și va găsi parteneri pentru realizarea acestora.

"Asta este un exemplu că localitățile noastre pot fi modernizate, pot fi renovate. Se poate aduce un suflu de optimism", a menţionat Dumitru Diacov, deputat PDM.

În satul Carabetovca locuiesc peste 1800 de oameni.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu