Sătenii din Şeptelici sărbătoresc 430 de ani de la prima atestare a localităţii

Embed:

Veselie şi voie bună la Şeptelici. Sătenii sărbătoresc 430 de ani de la prima atestare a localităţii. Faţă de anii trecuţi, astăzi, autorităţile au venit cu un cadou la ziua satului - un kilometru de drum renovat ca la carte. Cu această ocazie, gospodinele din sat au întins mese de sărbătoare şi au primit oaspeţi.

După tăierea oficială a panglicii, preotul din sat a sfinţit drumul renovat, dar şi principalele instituţiile din sat, primăria, gimnaziul şi grădiniţa.

Mai apoi, sărbătoarea a trecut în faţa primăriei, unde a fost amplasată o scenă improvizată unde rând pe rând au evoluat mai multe ansambluri folclorice. Oamenii au rămas încântaţi de sărbătoare.

"Datorită primăriţei care a fost iniţiată în aceste sărbători, vreau să vă spun că s-a primit o sărbătoare foarte frumoasă, suntem recunoscătoare şi sperăm să o susţinem şi pe viitor. Atmosfera de sărbătoare e frumoasă, dispoziţie au toţi sătenii", a spus o femeie.

"Da, într-adevăr este o sărbătoare foarte frumoasă pentru săteni, pentru toţi noi. Prima dată, într-adevăr sărbătorim aşa marcantă zi, 430 de ani de la înfiinţarea satului", a spus o altă femeie.

Totodată, ei se bucură că le-a fost reparat drumul central, lucru mult aşteptat de toţi sătenii.

"Drumurile erau într-o stare rea, când trebuie o salvare, mergeau pe jos toţi. ...dar acum sunt într-o stare foarte bună, noi suntem mulţumiţi pentru toate ce s-a făcut pentru sat", a spus un bărbat.

"Era greu, era glod, din casă venea cu targa şi ne ducea până la salvare, era greu. Acum e bine, numai ne pare rău că îmbătrânim", a spus o femeie.

Ospitalieri din fire, gospodarii din Şeptelici au pregătit o mămăligă cât roata la căruţă şi multă friptură pentru cei veniţi la sărbătoare.

"În nici o localitate din Moldova nu se face aşa mămăligă. Pentru prepararea acestei mămăligi s-a folosit 75 litri de apă, 16 kg de crupă de porumb, 2 kg de griş, 1 kg de unt şi jumătate de kg de sare", a spus un bărbat.

Strada renovată în cadrul programului "Drumuri bune pentru Moldova" are o lungime de un kilometru. Autorităţile locale spun că această porţiune uneşte toate instituţiile sociale din sat şi uşurează viaţa sătenilor. Lucrările de reabilitare au costat 2,5 milioane de lei.

"Programul Drumuri bune a ajuns şi în localitatea Şeptelici unde a fost reparat în jur de.. un km de drum. Cu siguranţă va avea această continuare pentru a moderniza, pentru a dezvolta, pentru a aduce infrastructură în satele noastre moldoveneşti", a spus Corneliu Padnevici, deputat PDM.

"Am reuşit cu adevărat să văd instituţiile care au fost renovate, primăria, gimnaziul, grădiniţa, biblioteca satului, drumul din sat care sporeşte de fapt accesul cetăţenilor la raion, cum spun ei şi mă bucur pentru că satul trăieşte", a spus Valentina Buliga, deputat PDM.

"Suntem încântaţi şi sperăm să aibă viitor proiectul Drumuri bune care este din partea Guvernului şi chiar în preajma casei de culturi trece această porţiune de drum asfaltată cu care ne mândrim", a spus Victoria Andriuţa, primarul satului Şeptelici, raionul Soroca. 

Satul Şeptelici numără puţin peste o mie de locuitori.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu