Sătenii din Malovata, raionul Dubăsari, au organizat o şezătoare înainte de Postul Mare

Embed:

Întrunire cu tradiții strămoșești. Ansamblul "Sălcioara" din satul Molovata, raionul Dubăsari, a organizat pentru săteni o şezătoare cu muzică, dansuri și glume, înainte de începerea Postul Paştelui. 

De la şezătoare nu au lipsit cântecele cu sarcasm. După ce au cântat, femeile au ieşit la joc. Oamenii din sat au rămas impresionaţi de şezătoarea organizată de membrele ansamblului "Sălcioara" şi s-au pus pe depănat amintiri:

"Mi-am adus aminte de tinereţe când se adunau la noi acasă, toţi acei tineri, flăcăi, fete şi povesteau cum se întâlneau, cum se sărutau."
 
"Anume astea-s obiceiurile care erau cândva la părinţii noştri, rudele  noastre. În glumă sunt multe adevăruri."

Femeile spun că, pe timpuri, pe lângă muzică şi dansuri, la şezători se făcea zestrea fetelor bune de măritat.

"Mai ţeseau cu iţă cu spată cu şecărâc, făceam ţegi, dar acuma acestea s-au dus, cumpărăm gata şi covoare şi ţoale şi toate. Vrem să aducem tradiţiile înapoi, de atâta avem şi copii cu noi.”

Conducătorul ansamblului "Sălcioara" spune că scopul artiştilor a fost să le organizeze o sărbătoare sătenilor, înainte de Postul Paştelui.
 
"Este un post foarte strict, foarte duhovnecesc şi trebuie să intrăm în el cu inima curată. Am vorbit cu colectivul folcloric ca să facem o şezătoare cum era pe vremuri", a spus conducătoarea ansamblului Ina Popa.

Potrivit tradiţiei, şezătorile erau organizate, cel mai des, în serile de iarnă, după ce ţăranii terminau lucrul în câmp.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu