Sătenii din Cunicea ştiu să-şi păstreze tradiţiile populare. Cum au sărbătorit "Masleniţa"

Embed:

Şi în satul Cunicea din raionul Floreşti a fost sărbătorită Maslenița. Cu această ocazie, zeci de oameni s-au adunat în centrul localității pentru a marca sfârșitul iernii.

La eveniment, au evoluat 15 colective artistice din nordul și centrul țării. Îmbrăcați în costume naționale, petrecăreții au dansat, au cântat și, tradițional, au mâncat clătite.

Oamenii spun că această sărbătoare este un prilej de a se întâlni cu rudele:

''Oamenii petrec iarna și aşteaptă primăvara. Bineînțeles, lasă în urmă toate faptele rele atunci când ard figurina Maslenița.''

''Vom cere iertare rudelor, apropiaţilor ca să începem Postul Mare cu sufletul curat.''

''Vom merge în vizită, vom cânta și vom cere iertare celor pe care i-am supărat.''

''Este considerată o mare sărbătoare a slavilor și este marcată din cele mai vechi timpuri. După creștinarea slavilor, aceasta a devenit, treptat, ceea ce numim, astăzi, Maslenița. Este sărbătorită în săptămâna înaintea Postului Mare și se încheie duminică", a spus preşedintele Consiliului coordonator al comunităţii ruse din Moldova, Piotr Donţov.

Cel mai așteptat moment al sărbătorii a fost arderea păpușii din cârpe.  Evenimentul a fost organizat în premieră în localitatea Cunicea, raionul Florești. Consiliul raional a alocat peste șapte mii de lei pentru desfășurarea festivităților.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu