Satele din Moldova au nevoie investiţii pentru ca traiul oamenilor să se îmbunătăţească

Embed:

Infrastructură prost dezvoltată, lipsa investițiilor, a locurilor de muncă și populație îmbătrânită. Acesta este tabloul dezolant al satelor din Moldova. Totuşi, în unele localităţi situaţia a început să se îmbunătăţească.

De exemplu, cei 2.000 de locuitori ai satului Petrunea din Glodeni beneficiază de servicii medicale moderne şi apă la robinete. În localitate urmează să fie construit şi un sistem de canalizare, dar şi o reţea de gaze. 

Anul trecut, în localitate a fost deschis un centru medical de familie. Instituția asigură condiții bune de muncă. Singura problemă sunt însă salariile.

"Volumul de lucru la sate faţă de asistenţii medicali care sunt în Glodeni în policlinică e cu mult mai mare. Noi suntem supraîncărcaţi. Noi suntem salarizaţi ca şi asistenţii medicali din policlinică de la Glodeni", a declarat asistenta medicală Valentina Camerzan. 

Şi grădiniţa din sat aşteaptă investiţii. Instituţia, care este frecventată de 90 de copii, are nevoie de 30.000 de euro pentru a fi instalat un sistem de încălzire pe biomasă.

"Avem sistemul de încălzire pe sobe în care ne aşteptăm şi ne promite domnul primar că are un proiect în care o să ne aducă la bun sfârşit şi o să ne bucure de încălzirea totală a grădiniţei", a spus educatoarea Elizaveta Usatîi. 

Cu unele cerinţe au venit şi agricultorii. Aceştia se plâng că una dintre problemele lor majore sunt intermediarii, care le iau pâinea de la gură.

"Am promis că voi reveni la acea lege, legea zilierilor și legea lucrărilor sezoniere. Am avut discuții cu domnul Calmîc și cu doamna Grigoraș ca să revenim la această lege. Referitor la intermediari. Produsul produs în Republica Moldova să nu treacă prin mai multe mâini, într-un fel, dar să fie competitiv și accesibil", a declarat deputatul PDM, Valentina Buliga. 

Administrația locală pregăteşte mai multe proiecte pentru dezvoltarea localităţii. Pentru acestea, însă, are nevoie de susţinere financiară.

"Satul este aprovizionat cu apă potabilă 24 din 24, însă nu avem canalizare în sat. Conducta de gaz e la un kilometru și jumătate și noi am vrea ca să putem gazifica satul. Problemă cu care noi ne ocupăm sunt drumurile. Trebuie asfaltate", a declarat primarul satului Petrunea, Iurie Nastas. 

Şi autoritățile din satul Danu, raionul Glodeni, implementează mai multe proiecte pentru dezvoltarea copiilor.

"Grădinița și copiii sunt pe primul plan, ca noi să avem viitor în satul nostru. Acum construim lângă gimnaziu un teren pentru mini-fotbal, unde copiii să poată organiza competiții şi să se antreneze", a declarat primarul satului Danu, Mihail Ursu. 

Cu toate că deputații sunt în vacanță, membrii Partidului Democrat din Moldova efectuează mai multe vizite în țară pentru a cunoaște problemele oamenilor.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu