Şase tineri din Moldova au câştigat burse de studii de licenţă în Slovacia

Embed:

Şase tineri din ţara noastră își vor face studiile, din toamnă, în Slovacia. Ei vor primi burse lunare de aproape 300 de euro de la Guvernul aceste țări. Bursierii sunt entuziasmați și spun că vor depune toate eforturile pentru a acumula cunoștințe vaste în domeniile pe care și le-au ales, ca ulterior să le poată pune în practică acasă, în Moldova. 

Daniela Pasenco a aplicat pentru o bursă de studii în Slovacia, Olanda și Rusia. Ea a fost acceptată în toate aceste trei țări, dar a ales să învețe medicină generală în Slovacia.

Tânăra speră că această alegere îi va aduce doar avantaje.

"În primul rând diploma care este recunoscută internațional. Masterul pot să îl fac atât în Europa cât și în Asia. Rusia nu îmi acordă această oportunitate. O cultură nouă, pentru că Slovacia esto o țară absolut nouă pentru mine", a spus studenta Daniela Pasenco. 

Părinții Danielei sunt bucuroși de reușitele fiicei, pentru că au încredere totală în deciziile pe care le ia.

"Fiica noastră s-a străduit pentru a obţine această bursă. Avem emoții. Ea pleacă într-o țară străină. Suntem dispuși să mergem cu ea pentru a o susține acolo", a declarat mama studentei, Ala Pasenco. 

Dragostea pentru animale a determinat-o pe Olivia Sanduleac să urmeze facultatea de chinologie. Pe lângă studii de calitate, ea își dorește să acumuleze experinţă, să înveţe cultura acestei țări şi să-și facă noi prieteni.

"Am zis că pur și simplu vreau să fac o alegere care să fiu fericită și să îmi placă ceea ce învăț", a spus studenta Olivia Sanduleac. 

Bogdan Diaconul își dorește o carieră în administrația publică. El este convins că după studii va reveni acasă pentru a pune în practică toate cunoștințele acumulate.

"Dacă într-adevăr Republica Moldova vrea să facă o schimbare în direcția vectorului European, ea are nevoie de o generație de oameni care au învățat într-un stat european", a spus studentul Bogdan Diaconul. 

Din bursa de aproape 300 de euro studenții vor trebui să achite pentru chirie câte 80 de euro, iar setul de manuale îi va costa încă 60 de euro.

"Suntem interesați să descoperim talentele din Moldova. Ne dorim să ajutăm Moldova să crească din punct de vedere economic cu ajutorul oamenilor de aici. Noi alegem cei mai buni studenți", a declarat ambasadorul Slovaciei în Moldova, Robert Kirnag.

Una dintre condițiile impuse de Guvernul Slovaciei este ca tinerii din Moldova să poată vorbi, după un an de studii, limba slovacă. Anul de învăţământ, în această țară, începe în data de cinci septembrie.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu