Șase noiembrie - Ziua internațională pentru prevenirea exploatării mediului în timpul războaielor și conflictelor armate

Adunarea Generală a ONU a declarat ziua de 6 noiembrie a fiecărui an ca Ziua internațională pentru prevenirea exploatării mediului în timpul războaielor și conflictelor armate (International Day for Preventing the Exploitation of the Environment in War and Armed Conflict) - Rezoluția 56/4 din 5 noiembrie 2001.

Organizația Națiunilor Unite acordă o mare importanță faptului de a se asigura că acțiunea asupra mediului este parte a strategiilor de prevenire a conflictelor, de menținere și de consolidare a păcii — pentru că nu poate exista pace durabilă în cazul în care resursele naturale, care susțin mijloacele de trai și ecosistemele, sunt distruse.

Rezoluția ONU privind marcarea Zilei internaționale pentru prevenirea exploatării mediului în timpul războaielor și conflictelor armate menționează faptul că daunele aduse mediului în timpul conflictelor armate afectează ecosistemele și resursele naturale multă vreme după încheierea lor și adesea se extind dincolo de limitele teritoriilor naționale și afectează generațiile următoare.

Cu toate că omenirea a numărat întotdeauna în rândul victimelor de război soldații morți sau răniți, civilii afectați, orașele distruse și împuținarea mijloacelor de trai, mediul a rămas adesea o victimă de război necunoscută. Pentru obținerea unui avantaj militar, au fost poluate rezervele de apă, culturile au fost incendiate, pădurile puse la pământ, solurile otrăvite și animalele ucise, potrivit ONU.

Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) a constatat că, în ultimii 60 de ani, cel puțin 40 la sută din toate conflictele interne au fost legate de exploatarea resurselor naturale. Aceasta implică resurse de mare valoare, cum ar fi lemnul, diamantele, aurul și petrolul, sau resurse limitate, cum ar fi terenurile fertile și apa. De asemenea, conflictele care au implicat resurse naturale s-au dovedit mult mai susceptibile de a recidiva.

În 2016, Adunarea ONU de Mediu a Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), ce reprezintă cel mai înalt for mondial de mediu, organizată în perioada 23-27 mai, a adoptat o rezoluție — EA.2/Res. 15 — prin care este recunoscut rolul ecosistemelor sănătoase și al resurselor gestionate în mod durabil în reducerea riscului de conflict armat și a reafirmat angajamentul ferm față de punerea în aplicare a principiilor Obiectivelor de Dezvoltare Durabile enumerate în Rezoluția Adunării generale 70/1, intitulată "Transformarea lumii noastre: 2030 Agenda pentru dezvoltare durabilă".

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu