Şase licee din ţară au fost renovate capital în cadrul proiectului "Reforma Învăţământului în Moldova"

Embed:

Învaţă în condiţii mai bune şi nu se mai plâng pe frig. Este vorba despre elevii din şase licee din ţară care au beneficiat de suport financiar în cadrul proiectului "Reforma Învăţământului în Moldova". Instituţiile eu fost reparate capital şi după standarde europene. Pentru finalizarea reparaţiei din liceele din raioanele Leova, Cantemir, Râșcani, Călărași, Căușeni și raionul Nisporeni, Banca Mondială a alocat 57 milioane de lei.

În liceul teoretic "Meşterul Manole"din satul Sălcuţa, raionul Căuşeni a mai rămas să fie făcut blocul alimentar, sala sportivă şi să fie amenajată curtea instituţiei.

"Au rămas lucrările de finisare, de şlefuirea pereţilor şi vopsirea şi o parte din gresia ceramică la podele, linoleum şi făianţa pe pereţi. Tragem nădejdie că în termenul până la sfârşitul lui mai să ieşim cu succes", a declarat şeful de şantier, Victor Doga. 

Procesul de renovare a început în liceu încă din 2015, de atunci, 85 la sută din lucrări au fost deja finalizate.

"S-a făcut un acoperiş bun, s-a făcut o izolare termică a pereţilor pe exterior, au fost schimbate toate uşile şi toate ferestrele. Şi cazangeria a fost construită din talpă de la zero şi dotată foarte bine cu utilaj nou cu şapte cazane", a spus directoarea liceului "Meşterul Manole", din Sălcuţa, Căuşeni, Liuba Pleşca. 

În timp ce cantina este încă în reparaţie, administraţia şcolii a găsit soluţii pentru ca copii să nu rămână flămânzi.

"Am apelat la un antreprenor care ne furnizează chifle, sucuri naturale, am dat-o mai mult pe fructe şi în felul acesta mai de voie, mai de nevoie copii consumă în fiecare zi vitamine", a declarat directoarea liceului "Meşterul Manole", din Sălcuţa, Căuşeni, Liuba Pleşca. 

Elevii sunt bucuroşi de noile condiţii. În liceul învaţă 532 de elevi. Reprezentanţii Consiliului raional Căuşeni spun că până acum au fost investite 28 de milioane de lei.

"Suntem foarte bucuroşi că am fost aleşi în programul acesta care ţine de reforma învăţământului. Suma care a fost aprobată prin hotărâre de guvern de 10 milioane, deja şase milioane de lei sunt alocate", a spus preşedintele raionului Căuşeni, Nicolae Gorban. 

După încheierea lucrărilor de reparație, autoritățile își propun și dotarea instituțiilor școlare cu echipamente.

"Guvernul Republicii Moldova a negociat cu Banca Mondială de extindere a proiectului care are ca scop dotarea circa a 160 de şcoli cu echipament de laboratoare de chimie, fizică, biologie şi IT.La fel vor fi instruiţi în continuare cadrele didactice", a spus coordonatorul proiectului, Sergiu Harea. 

Până în 30 iunie, reparaţia celor şase şcoli participante în cadul proiectului "Reforma Învăţământului în Moldova" trebuie să fie finalizată. Timp de trei ani au fost investiţi 170 de milioane de lei.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu