Şase cutii, cu peste 200 de jucării şi cărţi, donate Spitalului Republican pentru Copii "Emilian Coţaga"

Embed:

Şase cutii, cu peste 200 de jucării şi cărţi, au fost donate Spitalului Republican pentru Copii "Emilian Coţaga". Cutiile curajului sunt oferite micilor pacienţi drept recompensă pentru răbdarea şi curajul de care dau dovadă după fiecare procedură medicală. Iniţiativa aparţine unei organizaţii non-guvernamentale, care şi-a propus să doneze jucării pentru fiecare spital din Capitală, după ce o cutie similară a fost instalată, anterior, la Institutului Oncologic.

Primii care s-au bucurat de daruri sunt peste 40 de pacienţi din secția de Pediatrie pentru dereglări metabolice, malnutriție, reanimare şi cea de Arsuri.

Copiii şi-au ales fiecare câte o jucărie pe placul lor şi se pare că au uitat de frică. Părinţii au fost şi ei încântaţi de vizita neaşteptată a voluntarilor.

"Trebuie cred eu să-i mai dezbată de la stresul de la perfuzii, de halate albe."

Ecaterina Candu şi fiica sa sunt de câteva zile la spital din cauza unei infecţii. Micuţa merge zilnic la proceduri istovitoare, însă astăzi ea s-a ales cu o păpuşă nouă, care i-a alinat puţin durerea.

"La mine fetiţa nu prea poate vorbi şi cu mine, cea pe care o cunoaşte, mai stă,mai plânge, dar nu aşa tare. Dar cu unii medici, pe care nu-i cunoaşte deloc plânge foarte tare. O jucărică îi ajută, vede o jucărică şi zâmbeşte", a spus mama, Ecaterina Candu.

Iar Dumitru, un băieţel de doar un an şi nouă luni, care a ajuns la spital cu probleme digestive, s-a ales cu un nou camion, lucru care a bucurat-o şi pe mama acestuia.

"Eu cred că trebuie neapărat, pentru că aici emoţii pozitive sunt puţine, dar noi avem nevoie de ele în fiecare zi, ca micuţii să se bucure", a spus mama, Valentina Stanciu.

Potrivit medicilor, astfel de donaţii sunt foarte binevenite, deoarece copii trebuie stimulaţi şi încurajaţi să meargă la medic fără frică.

"Este o idee destul de bună, pentru a sprijini aceşti copilași într-un minut când aceştia sunt stresaţi, au emoţii negative şi durere. Şi atunci ca o recompensă este o idee foarte bună", a spus medicul la Spitalul "Emilian Coţaga", Ala Jivalcovschi.

Voluntarii care au colectat jucăriile spun că vor continua să aducă cutia curajului şi în alte instituţiii medicale.

"Următorul spital pe listă, unde suntem la fel de aşteptaţi, este Institutul Mamei şi Copilului, secţia Nefrologie. Acolo copiilor li se fac proceduri foarte complicate. Atunci când micuţii vor putea primi câte o jucărie pentru curajul lor de a trece prin proceduri, le va fi mul mai uşor să înfrunte această perioadă grea", a spus organizatorul, Alexandra garabajiu.

Anual, la Spitalul Republican pentru Copii "Emilian Coţaga" sunt internaţi peste şapte mii de copiii.

loading...

Lasă un comentariu