Sarcofag antic, furat în 2011, a fost readus în Egipt

Sarcofagul preotului Nedjemankh, care a fost furat din Egipt în 2011, anul în care au avut loc revoltele de stradă împotriva preşedintelui Hosni Mubarak, a fost readus la Cairo, unde a fost prezentat oficial în cursul zilei de marţi, scrie agerpres.ro.

Impunătorul sicriu auriu realizat pentru Nedjemankh, preot al zeului cu cap de berbec Heryshef, a fost cumpărat în 2017 de unul dintre cele mai prestigioase muzee din lume, Metropolitan Museum of Arts din New York, însă o anchetă a stabilit că artefactul a fost furat din Egipt în anul 2011.

Obiectul istoric, ce datează din perioada 150 î.e.n. - 50 î.e.n., a fost prezentat sub un cadru din sticlă, la Muzeul Naţional al Civilizaţiei Egipte din Cairo.

"Sunt fericit că am recuperat această piesă istorică ", a declarat în faţa reprezentanţilor presei secretarul general al Consiliului suprem egiptean pentru antichităţi, Mostafa Waziri. El a precizat că lucrări de "restaurare şi de conservare" vor fi realizate asupra sarcofagului.

Mostafa Waziri a spus că documentele ce au însoţit sarcofagul atunci când acesta a fost achiziţionat de muzeul Metropolitan şi care îi atestau autenticitatea şi legalitatea provenienţei earu "false". El a declarat că ancheta demarată în urmă cu şapte ani după comiterea furtului va continua.

Potrivit dezvăluirilor făcute de oficialul egiptean, Departamentul pentru repatrierea obiectelor antice egiptene a recuperat "mai multe mii de obiecte istorice" în ultimii doi ani. 

 

Lasă un comentariu