Sărbătoarea Luminii la Chişinău. Obiceiuri şi tradiţii de Hanuka

Embed:
Lumânări, gogoși dulci și tradiții în ajunul sărbătorii iudaice Hanuka. Sărbătoarea Luminii a început ieri şi va dura opt zile. În fiecare seară vor fi aprinse lumânări pe menora - un candelabru cu opt braţe. Şi comunitate evreiască din Moldova a dat startul acestei sărbători.

În fiecare seară de Hanuka, se va aprinde câte o lumânare, care va aminti despre minunea produsă în Templul evreiesc după victoria evreilor asupra grecilor.

"Au intrat în Templu și au găsit acolo doar un vas mic curat. Acest ulcior ar fi ajuns să ardă doar o zi, dar, ca prin minune, uleiul din el a ars timp de opt zile. Înțelepții au stabilit de atunci că Hanuka va dura opt zile", a spus Shimshon Daniel Isaacson, rabin.

Pe o stradă din Capitală s-au adunat două sute de oameni, care au gustat din mâncarea tradiţională de Hanuka - gogoși cu ciocolată și dulceață. Atmosfera a fost întreţinută de cântece evreiești. Sărbătoarea Luminii nu este lipsită nici de obiceiuri.

"Este un joc preferat de fiecare familie de evrei. Este folosit un titirez cu patru fețe, pe fiecare dintre ele fiind câte o literă din alfabetul ebraic, care corespunde unui cuvânt", a zis Shimshon Daniel Isaacson, rabin.

"De sărbătoare se aprind aceste sfeșnice mici, care sunt instalate pe pervazul ferestrelor, ca să se vadă afară. Lumina nu rămâne doar în casă, ci ajunge şi în stradă", a declarat Marina Şuster, preşedintele Comunităţii evreieşti din Moldova.

În acest an evreii vor sărbători Hanuka până în 20 decembrie.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu