Sărbătoarea Ignatului: Se sacrifică porcul pentru masa de Crăciun. Ce trebuie să ştie femeile însărcinate

Embed:

În religia creştin-ortodoxă pe stil nou astăzi este prăznuit Sfântul Mucenic Ignatie Teoforu. El a suferit multe chinuri pentru că nu s-a lăsat de la credinţa în Hristos şi a fost aruncat leilor, care l-au devorat, oasele lui fiind duse în Antiohia şi venerate ca moaşte. 

În tradiţia populară, ziua de 20 decembrie este cunoscută şi sub numele de "Ignatul porcilor", când mulţi români, mai ales din mediul rural, sacrifică porcul pentru masa de Crăciun.

Potrivit tradiţiei, în ajunul Ignatului se fierbe grâu. Din acest grâu fiert mănâncă toţi membrii familiei, iar ce rămâne se dă dimineaţa la păsări.

Se mai spune că în această noapte vrăjitoarele umblă să ia belşugul casei, de aceea se presară mei şi sare împrejurul casei, hambarelor şi curţilor.

Sărbătoarea trebuie respectată cu sfinţenie de femeile însărcinate, pentru a naşte prunci sănătoși. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu