Sărbătoare mare: Ziua Limbii Române, marcată deja de 30 de ani

Embed:
De Ziua Limbii Române, care este sărbătoare naţională, conducerea ţării s-a ţinut departe de evenimentele organizate cu această ocazie. Cel mai important oficial care a depus flori la monumentul lui Ştefan cel Mare a fost ministrul de Interne, Andrei Năstase, iar poliţia i-a asigurat măsuri de securitate asemenea unui demnitar de rang înalt. Ignoranţa guvernării a nemulţumit oamenii adunaţi la sărbătoare.

Primii care au depus flori la monumentul lui Ştefan cel Mare au fost membrii Partidului Liberal. Dorin Chirtoacă spune că a venit mai devreme pentru că n-a vrut să-i întâlnească pe alţi oficiali.

"Ei nu merită să vină şi să depună flori de ziua limbii române pe care o calcă în picioare, faţă de care au o atitudine făţarnică. Până şi pe scena din PMAN scrie "Limba noastră cea română", dar pe anunţurile de la primărie scrie "Limba Noastră" şi atât. În momentul în care am ajuns să avem un Guvern Şoigu, ceea ce se întâmplă doar în ultimele două săptămâni, fără să mergem până la Kozak. Lucrurile au degradat", a spus preşedintele PL, Dorin Chirtoacă.

La ora 10.00 în faţa monumentului Ştefan cel Mare deja era forfotă formată de politicieni şi angajaţi ai primăriei Capitalei.

"E o sărbătoare importantă pentru poporul nostru. O sărbătoare care ne identifică pe noi", a spus primarul interimar al Capitalei, Adrian Talmaci.

"Cea mai producătoare de sentimente, cea mai dragă moldovenilor sărbătoare. În ultima vreme se fac simţite tot mai des acţiunile de revanşarde a unor cetăţeni de-ai noştri şi ai unor politicieni să ne întoarce cu gândul într-o perioadă în care nu ne-am simţit bine", a spus liderul Partidului Popular Românesc, Vlad Ţurcanu.

Aproape de ora 11 în preajma monumentului au mai apărut două maşini de poliţie, semn că în scurt timp aici îşi va face apariţia un demnitar important. Ministrul de Interne a venit pe jos cu un buchet de trandafiri albi. A căzut de acord să discute cu presa abia după ce reporterii i-au blocat calea de acces.

"Limba Română este patria mea şi m-aş bucura dacă în această patrie ar încăpea tot mai multă şi mai multă lum" , a spus ministrul de Interne, Andrei Năstase.

Un bărbat care a încercat să-i adreseze o întrebare a rămas fără atenţia lui Năstase.

Oamenii s-au arătat nemulţumiţi că în zi de sărbătoare naţională, conducerea ţării nu a fost alături de ei.

"Văd că este o atârnare faţă de sărbătorile noastre, de istoria noastră, faţă de poporul nostru, aşa de lăsat . Da ei nu consideră acesta eveniment fiindcă cu Kozak tot nu în limba noastră au vorbit."

Sărbătoare a continuat în grădina publică "Ştefan cel Mare" cu omagii aduse scriitorilor.

"Cu regret o mare parte din populaţie nu o vorbesc. Cu vreo 20 de ani în urmă toţi doreau să vorbească, acum încep a vorbi limba rusă, chiar şi acei care luptau pentru limbă."

În semn de respect pentru poeții îndrăgiţi, unii copii au recitat versuri.

"Sărut vatra şi al ei nume, care veşnic ne adună. Vatra cea născut pe lume, Limba noastră cea română."

Seara va continua cu un concert în Piaţa Marii Adunări Naţionale, care va dura până aproape de miezul nopţii.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu