Sărbătoare mare la Dănceni! Satul din raionul Ialoveni a împlinit 400 de ani de la atestare

Embed:

Satul Dănceni din raionul Ialoveni a împlinit astăzi 400 de ani de la atestare. Cu această ocazie autorităţile locale au pregătit mai multe manifestaţii cultural-artistice.

În centrul satului a fost inaugurată şi o expoziţie cu lucrări vechi pe care oamenii le mai păstrează. Tradiţional, de Duminica Mare, oamenii din localitate curăţă şi sfinţesc fântânile. Ritual este păstrat din generaţii în generaţii.

De Duminica Mare, localnicii se îmbracă în haine de sărbătoare, pregătesc bucate speciale şi neapărat curăţă fântânile, pe care apoi le sfinţesc.

După ce este binecuvântată, oamenii beau pe rând apa sfinţită. Această fântână are mai bine de 130 de ani şi se află la marginea satului. Familia Conţulescu a decis să o restaureze pentru că era într-o stare deplorabilă.

"Din spusa strămoşilor e un izvor care este făcut de străbunelul soţiei. Apa am dus-o şi a făcut testarea şi au considerat că e apă bună, e apă potabilă", a declarat locuitorul satului Dănceni, Denis Conţulescu. 

"Oamenii care veneau la lucru la ogoare, la cultivat viţa-de-vie, deci era foarte greu ca să găsească o gură de apă", a spus locuitoarea satului Dănceni, Natalia Conţuleascu. 

Preotul din localitate spune că ritualul este unul important.

"Această zi va fi însemnată şi pentru izvorul din care ei beau apă din care în toată ziua se folosesc şi trag nădejde şi cred că aceasta este primit la Dumnezeu, ca ele să fie sfinţite, să fie reamenajate, să fie îngrijite într-un cuvânt", a spus preotul Vasile Gâţu. 

În centrul satului, oamenii s-au adunat pentru a vedea expoziţia de unelte vechi. Aici puteau fi găsite aparate foto, aspiratoare, radiouri şi chiar uscătoare electrice de păr.

"Avem samovar, fier de călcat, televizorul care era cândva, plastinele. E scândură de spălat rufele înainte gospodinele nu aveau maşină de spălat", a spus locuitorul satului Dănceni, Ivan Luca. 

Voia bună a fost asigurată de tinerele talente din localitate. Locuitorii din Dănceni spun că se mândresc cu satul lor.

"Azi sărbătorim hora satului, Duminica Mare şi înregistrarea a 400 de ani a satului Dănceni. Lumea s-a adunat ca nici odată înseamnă că este o mândrie, o bucurie pentru toţi", a spus primarul satului Dănceni, Andrei Vârlan. 

În satul Dănceni, din raionul Ialoveni, locuiesc 2.850 de oameni.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu