Sărbătoare cu lupte și armament. Academia Militară "Alexandru cel Bun" a împlinit 24 de ani

Actualmente, armata Republicii Moldova are obiective definite de dezvoltare, accentele fiind puse pe standarde occidentale de structură, gândire și acțiune, dar și sporirea capacităților de participare la eforturile internaționale de menținere a păcii. Realizarea acestor deziderate depinde de profesionalismul cadrelor militare formate la Academia Militară a Forțelor Armate "Alexandru cel Bun" (AMFA), instituție care fortifică prezentul și viitorul Armatei Naționale.

Declarația a fost făcută de consilierul principal de stat al Prim-ministrului, generalul de divizie Ion Corpcean, în cadrul ceremoniei prilejuite de aniversarea a 24-a de la fondarea instituției. 

La evenimentul, care s-a desfășurat la AMFA, a participat conducerea Ministerului Apărării, Marelui Stat Major al Armatei Naționale, atașați militari, elevi, liceeni și rude ale studenților Academiei. 

Viceministrul Apărării Gheorghe Galbura a felicitat întregul personal al instituției cu ocazia aniversării și a înmânat unui grup de militari și civili distincții ale Armatei Naționale și diplome de onoare pentru performanță în serviciu. 

Gheorghe Galbura și-a exprimat încrederea că succesele profesionale înregistrate de corpul profesoral și studenții Academiei vor contribui la dezvoltarea sistemului educaţional militar, transformându-l în unul competitiv, atât pe plan naţional, cât şi internaţional.

La rândul său, comandantul (rector) al AMFA, colonelul Sergiu Plop, a declarat că prioritatea conducerii Academiei este conectarea la valorile militare şi educaţionale internaţionale.

"Pentru realizarea acestui obiectiv, vom colabora cu instituţii de profil de peste hotare, vom îmbunătăţi curricula universitară, vom aduce aici personal academic cu renume internaţional pentru a ne instrui în cadrul unor cursuri de specialitate şi vom fi deschişi pentru inovaţii", a afirmat comandantul AMFA, colonelul Sergiu Plop.

Programul ceremoniei a cuprins expoziții de tehnică, armament și echipament, exerciții demonstrative de luptă corp la corp, dar și un program muzical.

Totodată, oaspeții au avut posibilitatea să se familiarizeze cu infrastructura, dotarea și activitatea instituției.

PUBLIKA.MD amintește, că Academia Militară "Alexandru cel Bun" a fost creată pe 3 octombrie 1992, având inițial statut de liceu, colegiu și institut.

Până în prezent, instituția de învățământ militar a pregătit circa 1.750 de ofiţeri la specialităţile: infanterie, artilerie, transmisiuni, grăniceri şi carabinieri.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu