Şapte filme inteligente care te lasă fără replică

Ne fac să gândim, dezbat probleme relevante şi de actualitate, ne confruntă cu propriii demoni, oferă noi perspective asupra unor adevăruri pe care le considerăm general valabile, ne relevă lucruri la care nu reflectaserăm, ne lasă fără replică, scrie eva.ro.

Stalker, regia Andrei Tarkovsky

Cum am putea şti ce ne dorim, când nici măcar nu ştim cine suntem cu adevărat...?

Stalker, cel mai bun film al tuturor timpurilor,  oferă o explorare a condiţiei umane, în cheie SF, pornind de la un mare roman science-fiction. Superlativ pe toate nivelurile, „Stalker" se impune mai ales prin nucleul ideatic al misterioasei Zone, cu camera dorinţelor care... nu se împlinesc niciodată - căci cum am putea şti ce ne dorim, când nici măcar nu ştim cine suntem cu adevărat...?

Soylent Green/Hrana verde, regia Richard Fleischer

Consecinţele distrugerii resurselor naturale

SF-ul distopic oferă o viziune a viitorului nu prea îndepărtat în care hrana a devenit un lux din pricina distrugerii resurselor naturale. criza alimentară e rezolvată prin... reciclarea cadavrelor omeneşti!

Fahrenheit 451, regia François Truffaut

La ce se poate ajunge când exprimarea prin cuvântul scris este interzisă

Tot din sfera scenariilor distopice se reţine societatea totalitară postulată de Ray Bradbury în care orice expresie mediatică prin cuvânt scris e interzisă, iar cărţile, ca atare, sunt incinerate de... pompieri - în tulburătoarea viziune filmică a lui François Truffaut: "Fahrenheit 451", din 1966.

Solaris, regia Andrei Tarkovsky

Cât de "uman" este umanul în general, aşa cum îl concepem?

"Solyaris" (după romanul lui Stanislaw Lem) dezvoltă ideea unei „planete inteligente” care, încercând să stabilească o cale de comunicare cu astronauţii pământeni ce-o observă, le personifică material obsesiile subconştientului - de unde se dezvoltă o idee fără egal: cât de "umană" se poate considera o asemenea copie fidelă a unei persoane reale...? Cât de "uman” este umanul în general, aşa cum îl concepem?

Portretul lui Dorian Grey, multiplu ecranizat

Ideea unui individ diabolic ce-şi păstrează exteriorul angelic

Dorian Grey e un tânăr aristocrat londonez care şi-ar vinde sufletul pentru a rămâne tânăr şi frumos - şi, într-un fel, face asta. în timp ce toate silniciile i se transferă în portretul... „...lui Dorian Gray" - nemuritorul roman al lui Oscar Wilde, ecranizat în repetate rânduri (cea mai reuşită părând să fie viziunea lui Albert Lewin, din 1945).

Ex Machina, regia Alex Garland

Ce se întâmplă dacă inventăm o ma?ină care poate gândi la fel ca noi?

"Nu puţine sunt întrebările filozofice ridicate de filmul lui Alex Garland şi nu puţine sunt semnalele de alarmă cu privire la un viitor apropiat, când androizii se vor putea mişca liber printre oameni, fără ca cineva să facă diferenţa. Este un viitor neliniştitor, pe care Ex Machina îl înfăţişează la perfecţie, discutând despre ce înseamnă să fii uman", scria Cinemagia la data lansării filmului.

Matrix, regia Andy şi Lana Wachowski

Oamenii controlaţi de roboţi

Filmul oferă o perspectivă distopică despre ce ar putea să fie o lume în care oamenii ajung să fie controlaţi de roboţi. Personajelor care află adevărul li se oferă o posibilitate - să aleagă între pastila roşie, conştientizarea durerosului adevăr şi pastila albastră, ce oferă iluzia. Metarealitatea e în acest film cea care conţine adevărul, realitatea curentă a personajelor din film este o minciună. Unul din lucrurile la care putem reflecta este şi că există ceva în plus faţă de realitatea aceasta palpabilă. Trebuie doar să avem mintea deschisă pentru acel ceva. Mai mult, să nu acceptăm/credem aprioric tot ce ni se spune.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu