Şapte femei pilot vor participa la testele organizate de Formula E în Arabia Saudită

Cel puţin şapte femei pilot vor participa la testele organizate de Formula E în Arabia Saudită, imediat după etapa de debut a campionatului rezervat monoposturilor electrice, programată luna viitoare, scrie agerpres.ro.

Testele, la care vor fi prezente toate echipele angajate în Formula E, se vor desfăşurat la o zi după cursa programată pe 15 decembrie, pe străzile din Ad Diriyah, în apropierea capitalei Riad.

Arabia Saudită a ridicat în luna iunie interdicţia impusă femeilor de a conduce automobile, iar organizatorii au precizat că promotorul local a dorit o participare feminină la aceste teste.

Cursa din 15 decembrie, care va da startul celui de-al cincilea sezon, va fi primul în care vor fi implicate maşinile de generaţie nouă din Formula E şi va marca, totodată, debutul campionatului monoposturilor electrice în Orientul Mijlociu.

Printre femeile pilot care vor lua parte la aceste teste se numără şi Amna al Qubaisi din Emiratele Arabe Unite, care a început să practice kartingul la vârsta de 13 ani, concurând la nivel internaţional în Formula 4. Tatăl acesteia, Khaled, a fost primul pilot din Emirate care a luat participat la celebra Cursă de 24 ore de la Le Mans.

"Sunt foarte mândră să reprezint femeile, în general, şi femeile arabe, în special. Aceste teste reprezintă un nou pas către visul meu de a avea o carieră profesionistă în sporturile cu motor", a precizat Amna al Qubaisi într-un comunicat.

Columbianca Tatiana Calderson, pilotul oficial de teste al echipei de Formula 1 Sauber, va fi prezentă în Arabia Saudită cu echipa DS Techeetah, alături de olandeze Beitske Visser (Andretti Motorsport), britanicele Britons Katherine Legge (Mahindra) şi Jamie Chadwick (NIO), elveţianca Simona de Silvestro (Venturi) şi spaniola Carmen Jorda (Nissan).

Jorda, fost pilot de dezvoltare în Formula 1, la Lotus şi Renault, a generat unele controverse în luna martie, când a afirmat că femeilor li se potriveşte mai bine Formula E decât Formula 1, deoarece monoposturile total electrice sunt mai puţin solicitante din punct de vedere fizic.

Această opinie a fost contrazisă de alte femei pilot, în special de britanica Pippa Mann, care a concurat în Cursa de 500 mile de la Indianapolis şi a avut succes în America, în maşini fără servodirecţie.

Ultima femeie care a concurat într-un Mare Premiu de Formula 1 a fost italianca Lella Lombardi, în 1976, însă Simona de Silvestro a luat parte la o cursă de Formula E în urmă cu doi ani.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu