Şapte decembrie - ziua internațională a aviației civile

Ziua internațională a aviației civile este marcată în fiecare an la 7 decembrie, pentru a evidenția importanța acestui sector în dezvoltarea economică și socială a statelor lumii. Stabilită, în 1994, de către Organizația Internațională a Aviației Civile (ICAO), prin rezoluția A29-1, cu prilejul aniversării a 50 de ani de la crearea organizației, această zi a fost recunoscută oficial, în 1996, de Adunarea Generală a Națiunilor Unite, prin Rezoluția 33/51.

Organizația Internațională a Aviației Civile este o agenție a Organizației Națiunilor Unite, care elaborează principiile și codifică tehnicile de navigație aeriană internațională. Sediul general al ICAO se află în Montreal, Canada. În prezent, ICAO numără 191 de state membre. ICAO lucrează în strânsă colaborare cu alte organisme ale Națiunilor Unite, inclusiv Organizația Meteorologică Mondială, Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor, Uniunea Poștală Universală, Organizația Mondială a Sănătății și Organizația Maritimă Internațională. Organizația a fost creată în 1944 pentru a promova dezvoltarea în condiții de siguranță și în ordine a aviației civile internaționale în întreaga lume, scrie Agerpres.ro

Scopul Zilei Internaționale a Aviației Civile este, potrivit http://www.un.org/, de a consolida gradul de conștientizare la nivel mondial a importanței aviației civile internaționale în dezvoltarea socială și economică a statelor lumii, precum și a rolului unic al ICAO în promovarea siguranței și eficienței transporturilor aeriene internaționale.

Pentru a marca această zi, sunt organizate evenimente precum întâlniri cu reprezentanți din acest sector de activitate, expoziții, seminarii, publicarea de materiale. Totodată, sunt propuse și promovate măsuri ce pot duce la eficientizarea transportului internațional aerian și la îmbunătățirea sistemelor de siguranță ale avioanelor civile. La 7 decembrie, din cinci ani, date care coincid cu aniversările ICAO (2014 / 2019 / 2024 / 2029 / etc.), Consiliul ICAO stabilește o temă aniversară specială pentru a sărbători această zi. Între acești ani aniversari, reprezentanții Consiliului selectează o singură temă pentru întreaga perioadă, așa cum arată http://www.un.org. Astfel, pentru perioada 2015-2018 tema selectată este "Să lucrăm împreună pentru a ne asigura că nici o țară nu este lăsată în urmă". Aceasta evidențiază eforturile ICAO de a ajuta statele să pună în aplicare standardele și practicile recomandate, pentru o mai bună armonizarea a implementării acestora la nivel global.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu