Săptămâna viitoare începe postul Adormirii Maicii Domnului

Embed:
Săptămâna viitoare începe postul Adormirii Maicii Domnului, iar creştinii ortodocşi mai au ocazia doar azi şi mâine să mănânce de frupt. În ultima duminică înaintea postului, creştinii asistă la sfânta liturghie şi îşi cer iertare de la cei apropiaţi pentru ca să intre în post cu sufletul împăcat.

La Catedrala Mitropolitană din Capitală enoriaşii au venit dis-de-dimineaţă să se roage pentru sănătate. Oamenii spun că postul trebuie ţinut mai mult cu sufletul.

"Este o perioadă când fiecare creştin chibzuieşte asupra problemelor sale interioare: comportamentul, caracterul şi încearcă să devină mai bun."

Biserica îndeamnă creştinii să se roage nu doar în timpul postului.

"Este unul din cele patru posturi de peste ani. Este absolut necesar şi obligatoriu de a fi respectat şi ţinut de către toţi enoriaşii şi credincioşii ortodocşi. Este un post de o severitate sporită. Se consumă doar alimente cu ulei şi uscate, fructe sau seminţe uscate", a spus secretarul Mitropolia Moldovei, Vadim Cheibaş.

Printre cei care abia aşteaptă cele două săptămâni de post sunt comercianţii de legume şi fructe, în timp ce vânzătorii de carne speră să nu le scadă vânzările.

"Orice post îl aşteptăm şi ştim că sunt schimbări. Nu se mai fac nunţile, cumătriile, zilele de naştere aşa cu carne. Aşteptăm pentru merg legumele şi fructele"

"Mi-i totuna. Care au mâncat carne, aşa şi o să mînânce, nu ţin posturile. Omul dacă-i sănătos poate să îşi permită şi mai multe legume."

" Sunt oameni care procură carne şi în post şi o mânâncă, în orice caz acum e sezonul legumelor şi a fructelor."

"Se simte, sunt oameni care mai ţin post. Sunt zile când mai puţin, sunt zile normale în care se vinde carnea ca o zi obişnuită."

"În post, stau în concediu mai mulţi. Puţini care stau pe piaţă cu carnea. Nu se fac nunţi, nu se fac cumătrii."

Unii recunosc faptul că nu prea respectă postul Adormirii Maicii Domnului.

"La drept vorbind nu respect postul."

"Să vă spun cinstit, nu prea le respect. Numai cu fasole şi cu cartoafe, nu o duc departe. Dacă nu mânînc două zile carne, am dureri de cap."

Acest post este binevenit atât pentru copii, cât şi pentru femeile însărcinate, întrucât Fecioara Maria este ocrotitoarea lor.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu