SĂPTĂMÂNA TRADIȚIILOR. Zilele Europene ale Patrimoniului, marcate la castelul Mimi

Embed:
Tradiţiile moldoveneşti pot fi redescoperite la un pahar de vin la Castelul Mimi. Vizitatorii pot admira, în cadrul unei expoziţii, covoare vechi de sute de ani, costume populare, dar şi să asiste la şezătorile de altă dată. Toate sunt organizate în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului, care se desfăşoară în toată Europa la sfârşitul lunii septembrie.

Muzica populară, mirosul de tulburel şi pâinea coaptă în cele mai diverse moduri le-a fost pe plac celor prezenţi.

"Aceasta este la Hramul Satului se coace şi se dă. Aceasta este o jemnă, care înainte de cumetrii şi nunţi se coceau şi puneau pe masă nu se cumpăra pâine obişnuită din magazin. Aceasta este la înmormântare. Dar aceasta este coptura mirilor se pune pe talger la nuntă."

Toate aceste bunătăţi au putut fi gustate gratis. Şi costumele populare expuse au atras toate privirile.

"Iată avem costume porumbețe prelucrate în roșu cu negru, tradițional și partea de jos care este caracteristică nordului Moldovei. Este de al nostru", a spus Maria Cristea, creatoare de costume populare.

Castelul Mimi şi-a expus în premieră 15 covoare din colecţia care numără 30 de piese, întoarse recent de la o expoziţie din Franţa.

"Acesta este un covor foarte vechi care depășește vârsta de 200 de abi. Aici avem steaua cu opt unghiuri care este o stea ce ne dăruiește viața, iar odată cu moartea ea cade de pe cer", a spus Cristina Frolov, directorul castelului MIMI.

Vizitatorii au rămas uimiţi să descopere atât de multe tradiţii vechi într-un singur loc.

"Sunt niște modele foarte interesante de pâine rituală. Unele nu le-am mai văzut până acum, sunt mai deosebite", a spus o femeie.

"Aceste tradiții sunt cele de bază ale creației populare. Covorul - tradiția țesutului și tradiția costumului care ne-a fost emblema și codul etic al neamului nostru", a spus o altă femeie.

"Scopul este de a sensibiliza opinia publică față de patrimoniul pe care îl deține. Ne referim în special oamenilor din localitățile rurale, care sunt deținători al celui mai mare număr de monumente", a spus Svetlana Pociumban, șefă de direcţie la Ministerul Culturii.

Expoziţii ale tezaurului moldovenesc au loc în 64 de localităţi din ţară.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu