Săptămâna care se încheie a fost una încărcată în evenimente politice. Vezi RETROSPECTIVA

Embed:

Săptămâna care se încheie a fost una încărcată în evenimente politice. Aleşii poporului au votat bugetul de stat în lectură finală, liderul PL, Mihai Ghimpu, a fost inclus în componenţa Biroului Permanent al Parlamentului, iar o nouă întâlnire între prezentanţii Chişinăului şi Tiraspolului a arătat că relaţiile dintre cele două maluri ale Nistrului s-au răcit.

Luni, cinci ONG-uri au cerut demisia preşedintelui CNI, Anatol Donciu, pe motiv că nu ar fi compatibil cu acest post, deoarece a deţinut mai multe funcţii de înaltă răspundere. Anatol Donciu a dezminţit informaţia.

Marţi, Comisia Electorală Centrală a propus ca, începând cu anul viitor, partidele politice să fie finanţate din bani publici, iar finanţările ilegale să fie pedepsite cu închisoarea. Tot marţi, trei consilieri din Râşcani au părăsit rândurile PCRM. Ei au anunţat că aderă la Partidul Socialiştilor şi creează fracţiunea socialiştilor în Consiliul Raional.

Miercuri, Secretariatul Parlamentului a propus ca numărul automobilelor aflate la evidenţa Legislativului să fie micşorat, pentru a face economii.

Joi, o investigaţie jurnalistică a scos la iveală că preşedintele CNI, Anatol Donciu, locuieşte într-o casă evaluată de experţii imobiliari la peste cinci milioane de lei, care nu este înregistrată la cadastru. Printr-un e-mail pe adresa Publika TV, Anatol Donciu a precizat că imobilul a fost cumpărat cu banii obţinuţi în urma vânzării apartamentului din Chişinău şi a casei părinteşti din oraşul Cimişlia. Tot joi, liberalul Mihai Ghimpu a fost inclus în componenţa Biroului Permanent al Parlamentului. Decizia l-a nemulţumit pe deputatul neafiliat Vadim Mişin, care a declarat că numărul de membri ai Biroului trebuie să fie unul impar.

Vineri, aleşii poporului au adoptat în lectură finală Bugetul de Stat pentru 2013. Comuniştii şi deputaţii neafiliaţi au votat împotriva proiectului, criticându-l dur şi calificându-l drept unul antisocial.

Săptămâna aceasta nu a fost una favorabilă pentru negocierile dintre cele două maluri ale Nistrului. Transmisiunea Publika TV în regiunea Transnistreană a fost sistată, iar cele două părţi nu au ajuns la un numitor comun asupra modelului plăcilor de înmatriculare a unităţilor de transport din stânga Nistrului. Chişinăul a anunţat că Aeroportul de la Tiraspol va fi certificat pentru trafic internaţional doar atunci când regiunea se va reintegra în componenţa Moldovei. Între timp, autorităţile de la Kremlin au anunţat că intenţionează să mărească prezenţa militară în regiune, iar dacă Moldova se va opune deschiderii consulatului rus la Tiraspol, Rusia va aplica "instrumente dure".

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu