Săptămâna care a trecut a fost plină de evenimente politice. VEZI RETROSPECTIVA

Embed:

Divergenţele apărute între liderii Alianţei de Guvernare au marcat această săptămână şi au supus unui nou test de maturitate politică mebrii acesteia. Neînţelegerile s-au iscat după ce deputaţii din opoziţie au cerut organizarea unei şedinţe extraordinare în cadrul căreia să fie analizată demitearea preşedintelui şi a prim vice-preşedintelui Parlamentului.

Luni, fotoliul Procurorului General a rămas vacant, după ce Valeriu Zubco a fost demis cu votul unanim al deputaţilor întruniţi într-o şedinţă extraordinară. Tot cu vot unanim, Parlamentul a creat o comisie de anchetă care va investiga decesul lui Sorin Paciu, împuşcat la vânătoarea din Pădurea Domnească.

Marţi, deputaţii s-au întrunit din nou în şedinţă extraordinară convocată la solicitarea opoziţiei parlamentare comuniste. Deputaţii din opozişie erau decişi să ceară analizarea demiterii preşedintelui Parlamentului Marian Lupu şi a prim vice-preşedintelui Parlamentului, Vlad Plahotniuc. Pe ordinea de zi a fost înclusă, însă, o singură chestiune, cea privind demiterea lui Marian Lupu. Nemulţumiţi, comuniştii au părăsit sala.

Şi liberal-democraţii au anunţat că nu participă la şedinţa pe motiv că nu a fost respectată procedura de organizare a acesteia. În aceaşi zi, liderii celor trei partide şi-au făcut declaraţii dure. Democraţii i-au acuzat pe colegii din PLDM de jocuri ascunse cu PCRM. În replică liberal-democraţii au calificat acuzaţiile drept paranoice.

Miercuri, liderul PL Mihai Ghimpu a adresat un mesaj colegilor din PD şi PLDM. El a spus că războiul politic din coaliţie a ajuns prea departe, iar combatanţii au două opţiuni: ori fac pace, ori demisionează din funcţiile publice. Varianta a fost exclusă atât de democraţi cât şi de libera-democraţi.

Joi, am aflat despre întrunirea Comitetului Dumei de Stat a Rusiei atât la Chişinău cât şi la Tiraspol. Despre aceasta a anunţat deputatul rus Roman Hudeakov care a avut o întrevedere cu preşedintele Sovietului Suprem din regiunea transnistreană, Mihail Burla. Oficialul de la Moscova a precizat că Ministerul de Externe al Rusiei şi-a dat acordul pentru organizarea şedinţei. Informaţia nu a fost confirmată, însă, şi de autorităţile de la Chişinău.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu