Sânzienele, sărbătorite la Chişinău: Un grup de femei îmbrăcate în ii au trezit admiraţia trecătorilor (FOTO)

Embed:

Peste 20 de femei din Capitală au reînviat astăzi obiceiurile de Sânziene. Acetea au împletit coroniţe, au povestit tradiţii şi au luat prânzul sub cerul liber, în Scuarul Catedralei. Evenimentul a coincis cu Ziua Universală a Iei, doamnele fiind îmbracăte în portul naţional. 

Îmbrăcate în ii spre admiraţia trecătorilor, doamnele au mers pe jos de la Muzeul Naţional de Etnografie până în Scuarul Catedralei.

După ce au cules în ajun sânziene, femeile au împletit cununi din flori, alături de  ministrul Culturii, Monica Babuc. 

Tradiţia spune că fetele ajunse la vârsta măritişului trebuie să arunce cununile peste case, iar dacă acestea rămân pe acoperiş, atunci fata se va mărita în timpul apropiat. Se mai spune că plantele au şi puteri magice.

Pentru că sărbătoarea a coincis cu ziua iei, participantele au îmbrăcat ii din cele mai variate. Monica Babuc a purtat în premieră o ie accesorizată cu o cunună din sânziene.

Sărbătoarea a culminat  cu o veritabilă şezătoare.

Sânzienele este o sărbătoare veche, păstrată de la geto-daci. În credinţa populară se zice că în noaptea de Sânziene se deschid cerurile, iar Sânzienele dansează. Este o sărbătoare a Soarelui, a dragostei şi a poftei de viaţă.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu