Şansele lui Filat de a aduna voturile necesare pentru a deveni din nou premier

Embed:

Pentru formarea noului Guvern, candidatul pentru funcţia de premier, are nevoie, potrivit legislaţiei, de susţinerea a 51 de parlamentari.

Fracţiunea PLDM are 31 de deputaţi. Pe lângă voturile lor, Vlad Filat mai are nevoie de alte 20. Dintre acestea, 15 ar putea veni din partea deputaţilor PD, iar trei din partea grupului condus de Vadim Mişin. Până aici, sunt 49 de voturi, număr insuficient pentru formarea noului Guvern.

Dacă Partidul Liberal, cu 12 mandate, nu-şi va schimba poziţia, Filat va fi nevoit să caute susţinerea deputaţilor neafiliaţi. În Parlament mai sunt şase deputaţi neafiliaţi, patru din grupul lui Igor Dodon, Sergiu Sîrbu şi Mihai Godea. Ultimul refuză categoric să-l voteze pe Filat. Şi opoziţia parlamentară a anunţat că nu va vota candidatul prezentat de şeful statului.

Normele legale prevăd un termen de 15 zile, în care candidatul să prezinte Parlamentului componenţa noului Guvern. Dacă Guvernul propus obţine votul majorităţii parlamentare, miniştri desemnaţi vor depune jurământul. În caz contrar, preşedintele va desemna un nou candidat pentru funcţia de premier. În situaţia în care deputaţii vor respinge repetat noul Cabinet, preşedintele ţării poate dizolva Parlamentul sau propune un nou premier. Potrivit legii, dacă în 45 de zile de la prima solicitare, Parlamentul nu va accepta vreun candidat propus de şeful statului, Legislativul este dizolvat şi sunt organizate alegeri anticipate.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu