Şanse pentru pacienţii cu maladii grave! În Moldova ar putea fi accesibile ''pastile miraculoase''

Embed:

Bolnavii de hepatita C, cancer şi tuberculoză au şanse mai mari de vindecare. Medicamente revoluţionare, pentru tratamentul acestor maladii, au fost aprobate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. În Moldova, o parte din noile preparate ar putea fi accesibilă peste un an. 

Ministerul Sănătăţii urmează să decidă, în comun cu alte autorităţi, ce tratamente trebuie îmbunătăţite, în conformitate cu programele naţionale de combatere a maladiilor.

"A doua noutate, foarte importantă pentru Moldova, este tuberculoza. Sunt cinci medicamente noi care se referă la tuberculoza multi-drog rezistentă . Şi este o adevărată inovaţie dooarece în domeniul tuberculozei nu am avut tratamente noi de mulţi ani", a spus şeful oficiului organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în Republica Moldova, Jarno Habicht. 

În acest caz, autorităţile mizează pe suportul financiar al Fondului Global de combatere a HIV, Tuberculozei şi Malariei.

"Peste 20% dintre pacienţi au tuberculoză multirezistentă dar din aceşti pacienţi, un procent, au forme extinse de tuberculoză, care au nevoie de tratament revoluţionar", a declarat directorul Institutului de Ftiziopneumologie "Chiril Draganiuc", Liliana Domenti. 

Noile preparate sunt, însă, destul de scumpe. De exemplu, în cazul hepatitei C, tratamentul costă peste 54.000 de euro.

"Eu le zic molecule miraculoase, care aduc vindecare până la 100 de procente. Este o pastilă pe zi, reacţiile adverse sunt minime. Iar durata tratamentului este de 12 săptămâni", a spus doctorul în medicină, Victor Pântea. 

Până la sfârşitul anului, autorităţile vor decide ce categorii de medicamente trebuie importate. Ulterior, va fi iniţiată procedura de înregistrare în ţară a noilor preparate.

"Ne-am propus să reglementăm şi negocierea preţurilor cu producătorii. Reieşind din rezultatele pe care le vom obţine şi din fondurile care sunt disponibile vom lua o decizie. Evident că ne propunem să le avem disponibile şi la nivel naţional", a declarat viceministrul Sănătății, Svetlana Cotelea. 

În prezent, aproape 82.000 de moldoveni au hepatite virale. Totodată, 50.000 de persoane suferă de cancer, iar 3.000 de tuberculoză.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu