Şanse egale pentru copiii cu nevoi speciale. 20 de școli din ţară, dotate cu rampe de acces, bare de sprijin şi table iluminate

Embed:

20 de școli din ţară au fost dotate cu rampe de acces, bare de sprijin şi table iluminate, pentru a asigura accesul elevilor cu dizabilităţi la educaţie de calitate.

Una din aceste instituții este gimnaziul din satul Gradiște din raionul Cimișlia.

În şcoală a fost deschis şi un centru pentru copiii cu cerinţe educaţionale speciale. Aici este o sală de masaj, dotată cu echipament specific, iar elevii mai pot beneficia de serviciile psihologului şi ale logopedului.

"Am traumat coloana vertebrală. Fac exerciții speciale pentru spate, este doamna care mă învață exerciții", a spus o elevă.

"Facem diferite activități, nu ne înghesuim, nu ne îmbulzim. Facem ocupație aici după care se duc la kinetoterapie. Au dreptul de a-și alege, facem un pic temă pentru acasă, apoi se ocupă cu altceva, vor să se recreeze", a declarat Dumitriţa Grosu, profesoară.

"În instituție avem 15 copii cu dizabilități. Instituția noastră este o școală de circumscripție unde vin copii din trei localități. Sunt copii cu dizabilități din toate trei localități. Gradiște, Iurievca și Coștangalia", a precizat Ion Musteaţă, directorul gimnaziului.

Ministerul Educației îşi propune să crească numărul școlilor adaptate la nevoile copiilor cu dizabilități.

"Educația incluzivă este o prioritate pentru Guvern. Am avut discuții cu partenerii noștri de dezvoltare și în scurt timp vor apărea noi proiecte pe agenda zilei. O serie de alte școli vor fi finanțate în continuare pe aceeași filieră", a subliniat Igor Şarov, secretar general de stat.

În cele 20 de şcoli beneficiare învaţă peste nouă mii de elevi, dintre care 413 sunt cu cerinţe educaţionale speciale.

"Școlile au fost selectate printr-un concurs minuțios. La prima etapă aiu fost depuse circa 50 de dosare. După numărul de copii, după disponibilitatea de a îndeplini toate activitățile, instruirile cu cadrele didactice", a menţionat Mircea Eşanu, director exectuiv Fondul de Investiţii Sociale.

Valoarea proiectului este de aproximativ trei milioane de dolari. Banii au fost oferiți sub formă de grant de Guvernul Japoniei și au fost gestionați de Fondul de Investiţii Sociale din Moldova.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu