ŞANSA LA O VIAŢĂ SĂNĂTOASĂ. Moldovenii care suferă de ateroscleroză, tratați fără bistruriu și risc pentru viață

Embed:

Moldovenii care suferă de ateroscleroză complexă a arterelor carotide pot fi trataţi fără bisturiu şi risc pentru viaţă. Astăzi, la o clinică privată din Capitală, de tratamentul non-invaziv de ultimă generaţie au avut parte cinci pacienţi, care riscau să sufere un atac cerebral sau infarct miocardic. Aceştia nu puteau fi operaţi prin chirurgie tradioţională, aşa că le-a fost implantat un dispozitiv metalic care a înlăturat defectul.

Teodor Gîrlea are 76 de ani şi a fost diagnosticat cu stenoză severă la artera stângă, iar cea dreaptă este blocată definitiv. Boala a avansat rapid din cauza că suferă şi de diabet zaharat.

"În 2016, fiind la staţionar s-a depistat că artera care alimentează creierul din partea dreaptă este traumată undeva 90 de procente, iar asta din partea stângă, undeva 70 de procente", a spus pacientul Teodor Gîrlea.

Unica şansa de salvare pentru el a fost implantarea unui dispozitiv metalic, prin care circulaţia sanguină spre creier să fie deblocată şi restabilită complet. Pentru că este un caz special, intervenţia a fost realizată de medici din ţara noastră, în parteneriat cu cei din Macedonia şi România.

"Acum e momentul când se desface însuşi proteza. Şi un rezultat foarte bun, cu o restabilire foarte completă a luminului intern a arterei. În aşa mod creierul o să primească circulaţia atât cât îi trebuie pentru a funcţiona."

"Când facem intervenţia prin mână, în particular prin artera radială, noi evităm această zonă periculoasă a aortei, care va reduce rata complicaţiilor embolice şi vom realiza procedura mai uşor. Totodată, este foarte important, că pacientul îşi poate reveni rapid după procedură", a spus medicul cardiolog intervenţionist din Macedonia, Sasko Kedev.
 
Pe parcursul unei ore, atât cât a durat intervenţia, pacientul a fost conştient. În mai puţin de 24 de ore, el va putea pleca acasă pe propriile picioare.

Printr-o intervenţie similară vor trece şi alţi patru bolnavi ce au vârsta cuprinsă între 60 şi 80 de ani. Procedura costă aproximativ 50 de mii de lei.

"Nu îmi e frică. În primul rând credinţa, încrederea în medicii de aici şi eu îs convins că o să fie bine", a spus pacientul Tudor Nofit.

"Au o anatomie vasculară foarte specifică, foarte neprietenoasă, pentru un abord obişnuit, pentru o intervenţie obişnuită sau fiind pacienţi complexi, cu foarte multe boli concomitente, care complică foarte mult evoluţia bolii şi ieşirea din intervenţie", a spus medicul cardiolog intervenţionist, Ion Popovici.

Cele cinci intervenţii au fost transmise în direct din camera de operaţii în cadrul unui workshop internaţional, unde au participat peste 35 de medici din ţara noastră, dar şi din România. Potrivit statisticilor, fiecare al doilea om de vârstă înaintată suferă de ateroscleroză a arterelor carotide.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu