Sandu şi Năstase promit reforma justiţiei, dar candidează la parlamentare pe aceeaşi listă cu un presupus violator

Embed:

Maia Sandu şi Andrei Năstase promit cetăţenilor reforma justiţiei şi demiterea judecătorilor care lasă în libertate infractori periculoşi, dar candidează la alegerile parlamentare pe aceeaşi listă cu un presupus violator şi cu foşti judecători care au probleme de integritate.

Vorbim despre candidaţii blocului PAS-PPDA Gheorghe Petic, acuzat că a agresat şi a violat o femeie din Ungheni, şi despre Domnica Manole şi Gheorghe Balan, foşti magistraţi demişi pentru că au luat decizii ilegale.

"Justiţia trebuie imediat reformată în profunzimea ei", a menţionat Andrei Năstase, preşedinte PPDA.

"Vom curăţa organele justiţiei de oameni corupţi şi vulnerabili", a precizat Maia Sandu, liderul PAS.

Aceste sloganuri ale binomului Sandu-Năstase contravin cu intenţia celor doi lideri de partid de a-i aduce în Parlament pe foştii magistraţi Gheorghe Balan şi Domnica Manole. În cazul lui Balan, acţiunile ilegale comise în calitate de judecător continuă să iasă la iveală şi după demiterea sa.

Potrivit Colegiului disciplinar al Consiliului Superior al Magistraturii, în perioada în care activa la Judecătoria Botanica, candidatul nr. 35 de pe lista blocului PAS-PPDA i-a lăsat în libertate pe un traficant de droguri şi pe un bărbat învinuit de agresarea membrilor familiei, obligându-i să achite doar amenzi.

"Ori ambele infracţiuni au fost infracţiuni deosebit de grave şi Legislaţia în mod categoric interzice de a aplica sancţiuni sub formă de amenzi pe ambele cauze", a declarat Nicolae Clima, judecător principal din cadrul Inspecţiei Judiciare.

Pentru cele două decizii ilegale, Colegiul Disciplinar al CSM a dispus sancţionarea lui Gheorghe Balan cu eliberarea din funcţie, asta chiar dacă acesta este deja demis pentru alte abateri. Fostul magistrat califică decizia drept abuzivă. În faţa presei, liderul PPDA critică judecătorii care comit ilegalităţile ca cele comise de Balan, însă l-a inclus pe fostul magistrat în lista candidaţilor.

"În Republica Moldova există judecători care nu aplică legea şi lasă în libertate infractori extrem de periculoşi", a spus Năstase.

Întrebat dacă s-a referit şi la Gheorghe Balan, Năstase a schimbat accentele: "Justiţia trebuie făcută în sălile de judecată, cu judecători oneşti. -Aşa ca Domnica Manole şi domnul Balan? - Domnişoară, nu mă întrerupeţi, vă rog!"

Fostul judecător al Curţii de Apel Chişinău, Domnica Manole, a devenit protagonista unui scandal în 2008. Jurnaliştii de la PRO TV au surprins-o în flagrant în timp ce oferea sfaturi comunistului Eduard Muşuc şi avocatului acestuia privind modul în care ar putea să obţină câştig într-un dosar privind şefia Consiliului Municipal, iniţiat de liberalul Mihai Ghimpu şi examinat de Manole. Deşi risca să fie eliberată din funcţia de judecător, actuala candidată a blocului PAS-PPDA la funcţia de deputat a fost salvată de CSM, controlat în 2008 de către guvernarea comunistă.

Până în 2017, când a fost demisă de CSM pentru emiterea unei decizii de judecată contrară legii, Domnica Manole a mai luat decizii judecătoreşti din cauza cărora Moldova a fost condamnată la CEDO de trei ori. În 2013, jurnaliştii de la Ziarul de Gardă au scris că Manole este judecătorul care are în proprietate cele mai multe şi mai luxoase maşini, 11 la număr, fapt care a provocat semne de întrebare privind provenienţa banilor din care şi-a cumpărat automobilele. Toate acestea sunt în contradicţie cu promisiunile liderilor PAS-PPDA că vor lupta cu funcţionarii care deţin averi nejustificate.

"Şi vom pune în aplicare mecanismul de confiscare acestor averi", a afirmat Maia Sandu.

Totuşi, cea mai scandaloasă decizie privind selectarea candidaţilor blocului PAS-PPDA ţine de includerea în lista electorală a lui Gheorghe Petic, învinuit de violarea unei tinere, de 31 de ani, din Ungheni.

Candidatul nr. 33 din blocul PAS-PPDA, Gheorghe Petic a fost surprins de o cameră de supraveghere în timp ce a intrat în casa presupusei victime, iar pe hainele lui au fost depistate probe biologice, care aparțin acesteia. Petic neagă că ar fi comis violul, chiar dacă avocatul său nu a negat că între cei doi a avut loc un raport sexual.

Iritat de întrebare, dar hotărât să-şi apere colegul de partid cu orice preţ, Andrei Năstase l-a lăudat pe Petic pentru activitatea pe care a avut-o la Poliţia de Frontieră.

"Domnul Petic, domnul Petic este un ofiţer onest, un ofiţer integru care a deconspirat scheme de contrabandă de la hotarul Republicii Moldova şi România.
-Vă întrebam despre acuzaţia de viol. - Domnişoară! - Este cercetat penal pentru viol. Asta v-am întrebat. - Domnişoară! A fost învinuit pe nedrept pentru lucruri pe care nu le-a făcut niciodată", a precizat Andrei Năstase.

Eventuala obţinere a fotoliului de deputat îi va oferi lui Gheorghe Petic imunitate.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu