Sandu pasează responsabilitatea către Dodon pentru a obţine un tarif mai bun la gazele ruseşti

Embed:

Premierul Maia Sandu pasează responsabilitatea de a obţine un tarif mai bun pentru gazele ruseşti către preşedintele ţării, Igor Dodon, şi Partidul Socialiştilor. Potrivit ei, anume PSRM şi-a asumat acest angajament atunci când a fost creată coaliţia de guvernare.

Declaraţia Maiei Sandu vine în contextul în care Igor Dodon nu a reuşit să obţină asigurări de la Moscova că preţul gazelor naturale va fi mai mic şi chiar a exprimat îngrijorări că acesta ar putea creşte cu 50 la sută.

"Când s-a făcut acest parteneriat politic, noi, cei din blocul "ACUM" ne-am angajat să obţinem sprijin din Occident şi facem asta. Aducem bani, am restabilit finanţarea externă. Pe când Partidul Socialiştilor s-a angajat să îmbunătăţească relaţiile cu Federaţia Rusă, inclusiv să obţină un preţ mai bun la gazele naturale", a spus prim-ministrul, Maia Sandu.

Igor Dodon se pare că nu a fost suficient de convingător la Moscova, unde a efectuat recent o nouă vizită. Şeful statului a dat de înţeles că nu a reuşit să obţină o garanţie de la conducerea Gazpromului, ca aceasta să nu majoreze tarifele la gazele naturale, livrate ţării noastre.

La rândul său, Octavian Calmîc, unul dintre directorii Agenţiei Naţionale pentru Reglementare Energetică a declarat că deocamdată nu există o solicitare de majorare a tarifului din partea Moldova Gaz.

Recent, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, fostul director al ANRE, Victor Parlicov, a menţionat că de fapt, conform calculelor, preţul la gaz urmează să fie majorat.

Precizăm că, ultima ieftinire a gazelor naturale, cu peste 20 la sută, a avut loc în luna martie a anului trecut, în urma unei solicitări făcute de fostul Guvern, condus de democratul Pavel Filip. Amintim că în data de 1 ianuarie 2020 expiră contractul dintre ţara noastră şi Gazprom.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu