SANDU: Dodon și Greceanîi și-au dat acordul pentru măsurile solicitate de FMI înainte ca noi să semnăm înțelegerea prealabilă

Embed:

Şeful statului Igor Dodon și preşedintele Parlamentului Zinaida Greceanîi,și-au dat acordul pentru măsurile fiscale solicitate de Fondul Monetar Internaţional înainte ca acestea să fie semnate. Declarația a fost făcută de premierul Maia Sandu, în cadrul unui interviu pentru europalibera.org. Amintim că în schimbul unui împrumut de 46,5 milioane de dolari, guvernarea a dublat TVA pentru hoteluri, restaurante şi cafenele, de la 10 la 20 la sută şi  a decis să impoziteze tichetele de masă, fără a supune proiectele dezbaterilor publice. Serviciul de presă al Preşedinţiei şi cel al Parlamentului nu ne-au oferit, deocamdată, o reacţie la declaraţiile premierului, motivând că este zi liberă şi nu are cine să comenteze. 

" "- Atât președinta Parlamentului, cât și președintele țării, și colegii din Parlament, care sunt responsabili de aceste domenii, au văzut și au spus „da” pentru măsurile pe care noi le-am convenit cu Fondul Monetar Internațional.

- Atunci întâmplător sau nu a ieșit consilierul prezidențial cu declarații și Igor Dodon chiar a spus că nu s-a negociat tocmai așa cum ar fi fost potrivit în avantajul Republicii Moldova.

- Am spus: toată lumea, înainte ca noi să semnăm documentul final, și-a dat acordul pentru aceste măsuri", a spus premierul Maia Sandu.

CITEŞTE ŞI: Igor Dodon susţine că acordul cu FMI poate fi renegociat la toamnă

Afirmaţiile premierului Maia Sandu vin însă în contradicţie cu cele spuse de preşedintele Igor Dodon. La sfârşitul lunii iulie, şeful statului a recunoscut gafa Guvernului învestit cu votul alianţei  PSRM-ACUM privind măsurile fiscale dure anunţate de Ministerul Finanţelor. În context, el a accentuat că a informat executivul și legislativul că nu va promulga niciun proiect de lege cu impact regulatoriu, dacă acesta nu va fi supus consultărilor publice. 

Totodată, Igor Dodon susţine că a încurajat  Guvernul să renegocieze cu această instituție financiară unele din condiționalitățile incluse în program. Ministrul Finanţelor, Natalia Gavriliţa, a declarat însă că guvernarea nu are de gând să mai negocieze acordul cu Fondul Monetar Internaţional şi că măsurile fiscale care au fost agreate,  în cadrul memorandumului cu FMI, afectează un segment îngust de antreprenori. Recent, reprezentanţii Fondului Monetar Internațional au declarat pentru postul nostru de televiziune că FMI nu va renegocia Acordul de finanțare cu ţara noastră.  

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu