Sandu, acuzată de ingerinţă

Embed:

Intenţia premierului Maia Sandu de a înainta candidaţi pentru funcţia de procuror general reprezintă o ingerință în justiţie şi un abuz din partea politicului. Este opinia mai multor politicieni şi formatori de opinie.

Deputatul PDM, Andrian Candu a declarat într-o intervenţie telefonică pentru Publika TV că, în istoria politică a lumii, nu s-au mai întâlnit cazuri ca premierul să selecteze candidaţii la funcţia de procuror general.

ANDRIAN CANDU: "Era de aşteptat că se va ajunge la această neînţelegere, confruntare atât timp cât politicul îşi asumă ce nu îi revine, sa se implice în justiţie. Vedem ca dacă într-un concurs nu a câştigat cel care este dorit, se caută motive şi s-a discreditat ideea concursurilor. Nu s-a mai văzut în lume ca premierul să numească procurorii."

De cealaltă parte, pasul Maiei Sandu este lăudat de liberalul Dorin Chirtoacă. Într-o postare pe Facebook, el a scris că ştia încă de săptămâna trecută despre intenţia liderului PAS. Totuşi, Chirtoacă afirmă că decizia va costa mult blocul "ACUM", care va fi trimis în opoziţie de PSRM.

Unii analişti politici califică decizia Maiei Sandu drept un gest neserios, care va tăia şi mai mult din încrederea oamenilor în instituţiile de drept.

VITALIE CATANĂ: "Aşa ceva erodează instituţiile democratice şi crează în rândul cetăţenilor ideea că nu mai pot spera că se poate face ceva serios. Pentru mine arată a pamflet."

ŞTEFAN SECĂREANU: "Eu cred că gestul Maiei Sandu în situaţia asta se constituie mai degrabă într-un abuz. NU poate premierul să decidă asupra doi inşi care să-i propună CSP ului. Nu este corect, indiferent de cât de intenţiile doamnei prim-ministru."

Şi membrul comisiei instituită de Guvern pentru selectarea candidaţilor la funcţia de procuror general Igor Boţan s-a arătat dezamăgit că Ministerul Justiţiei a anulat concursul. El a declarat pentru portalul Unimedia că regretă că a participat în acest proces şi vrea să uite cât mai curând că a făcut parte din comisie.

Maia Sandu nu a răspuns la telefon pentru a comenta acuzaţiile.

 

loading...

Lasă un comentariu