Sancţiunile economice impuse Iranului ar putea fi ridicate în următoarele luni, susţine John Kerry

Embed:

Decizia de a anula sancţiunile internaţionale privind Iranul ar putea fi adoptată în decursul lunilor următoare. Declaraţia a fost făcută de secretarul american de stat, John Kerry, cu precizarea că acest scenariu este posibil doar în cazul în care Teheranul va permite inspectarea instalaţiilor sale nucleare.

"SUA nu vor ridica aceste sancţiuni, atât timp cât nu va fi lansat un proces transparent, verificabil şi cuantificabil, în ce priveşte programul nuclear al Iranului. Atunci, am putea să le ridicăm", a declarat secretarul american de stat, John Kerry.

Kerry a mai subliniat că o precondiţie pentru ridicarea sancţiunilor economice impuse Iranului ar fi deschiderea faţă de inspectarea tututor instalaţiilor nucleare, în special a celei de la Fordo. Aceste lucru este necesar pentru a convinge comunitatea internaţională că programul nuclear al ţării este unul paşnic.

Săptămâna trecută, la New York, a avut loc întrunirea diplomaţilor din cadrul grupului P5+1, care include China, Rusia, Marea Britanie, Franţa şi Germania. Aceştia au convenit să reia negocierile pe 15 octombrie la Geneva. Anterior, noul preşedinte al Iranului, Hassan Rouhani, a declarat că îşi doreşte să ajungă la un acord cu membrii comunităţii internaţionale privind disputa nucleară în termen de trei-şase luni.

În acelaşi timp, preşedintele Israelului, Benjamin Netanyahu, a subliniat că este pregătit să spună tot adevărul despre planurile Iranului, pentru a asigura securitatea ţării sale. Premierul israelian a făcut această declaraţie în ajunul vizitei sale în SUA, drept reacţie la convorbirea telefonică dintre liderul de la Casa Albă şi preşedintele Iranului.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu