Sănătatea elevilor din Selişte, în pericol. Fac ora de educaţie fizică pe hol, iar modul sedentar de viaţă ar putea avea urmări grave

Embed:

Peste 70 la sută dintre elevii din Moldova nu practică sportul în mod regulat, iar în cele mai multe instituţii de învăţământ preuniversitar nu există săli de sport funcţionale, piscine sau duşuri.

Cei aproape 200 de elevi ai şcolii din satul Selişte, raionul Orhei, fac ora de educaţie fizică pe hol, pentru că instituţia nu dispune de o sală de sport.

"Nu avem condiţii bune, nu avem unde să ne schimbăm", a spus o elevă.

"Este foarte greu, pentru că nu este sală sportivă, nu ai unde alerga, iarna este frig şi facem în şcoală cum putem. De nevoie suportăm, trebuie să facem sport. Lecţi e lecţie", a afirmat o altă elvă.

Profesorii spun că cel mai dificil este în perioadele când se înregisterază vreme nefavorabilă. "Ne vine greu să rezolvăm întrebările pe timp de iarnă, mai ales că lecţiile le petrecm pe coridor. Sunt nevoit să menţin liniştea, dar la educaţia fizică copii trebuie să fie liberi, a precizat Grigore Vârlan, profesor de educaţia fizică.

Unii părinţi încearcă să găsească alternative, în această situaţie. Este şi cazul Olimpiei Gribincea, din Chişinău, care îşi duce copiii la o piscină privată. “Cel mare, dar şi cel mic au o dezvoltare fizică dar şi psihică foarte armonioasă. Au devenit mai sociabili, sunt foarte veseli sunt foarte sănătoşi”, spune ea.  

Potrivit specialiştilor, modul sedentar de viaţă ar putea avea urmări grave asupra sănătăţii copiilor.  "Când nu este o alimentaţie raţională şi un mod sedentar de viaţă, aceste lucruri duc la multe dereglări de tip obezitate cu multe urmări asupra sistemului cardio-vascular, cu mortalitate precoce mai departe în maturitate şi cu multe probleme hormonale", a declarat şefa Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor "Neovita", Galina Leşco.

În majoritatea şcolilor din Moldova, sălile de sport nu sunt amenajate corespunzător, iar în 30 la sută dintre ele, nici nu există asemenea spaţii.

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu