Sănătate pe BARTER la un centru medical din Capitală. Doctorii sunt răsplătiţi cu produse alimentare pentru servicii VIDEO

Embed:

În secolul 21, ca în Evul Mediu. Moldovenii îi răsplătesc pe doctori cu ouă, brânză, carne sau cartofi pentru serviciile medicale. Se întâmplă la un centru de reabilitare a sănătăţii din Capitală, unde trocul este un fenomen obişnuit. Fiscul nu vede nicio problemă în această metodă de achitare, dar numai dacă produsele alimentare sunt reflectate în acte contabile.

Înarmaţi cu o cameră ascunsă, ne-am dat drept potenţiali clienţi, dar cam strâmtoraţi financiar. Am propus, însă, un purcel de 100 de kilograme, 30 de kilograme de brânză şi alte produse alimentare în schimbul unui bilet de tratament care ajunge la 7 mii de lei. Iată reacţia directorului centrului medical în cauză. "Faceţi o listă. Eu lista asta o dau la noi la cantină, la cafenea, cu ce preţ îl cumpără ei. Dacă e carne, trebuie un certificat de la veterinar, dacă e brânză, ouă, înseamnă că trebuie să fie proaspete", a spus funcţionarul.

După ce am am bătut palma cu directorul, a fost invitat contabilul care a primit indicaţii clare: "Vor fi aduse carne, brânză şi ouă. Deci, preţul pentru carne este 40 de lei pentru un kilogram, brânza de oi costă 50 de lei şi ouăle - un leu bucata".

Inspectorii fiscali au evitat să comenteze legalitatea acestui troc. În opinia lor, este important să fie îndeplinite anumite condiţii.

"Cei care acceptă o astfel de formă de plată se consideră că au obţinut venituri nemonetare şi atunci veniturile sub formă nemonetară se evaluează la valoarea de piaţă a bunurilor similare, din luna precedentă", a precizat  Veronica Bargalev, angajată a Inspectoratului Fiscal Principal de Stat.

Solicitaţi ulterior de Publika TV, responsabili de la centrul medical în cauză nu au mai dorit să comenteze situaţia. Întrebaţi cine verifică dacă bunurile primite în schimbul servicilor medicale sunt contabilizate corespunzător, serviciilor medicale, responsabili de la Fisc au declarat că această întrebare nu ţine de competenţa lor. Angajaţii Inspectoratului Fiscal Principal de Stat nu au dorit să comenteze dacă trocul favorizează evaziunea fiscală. O altă întrebare la care nu am reuşit să obţinem un răspuns clar ţine de procedura de stabilire a impozitului din veniturile obţinute în urma tranzacţiilor practicate la acest centru medical.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu