SALVEAZĂ VIEŢI ÎN AFRICA. Liliana Damaschin a văzut cu proprii ochi consecințele epidemiei virusului mortal Ebola

Embed:
Liliana Damaschin activează în calitate de medic de familie într-un spital din Etiopia. În urmă cu şase ani, ea a ajuns pe continentul african ca doctor voluntar şi de atunci a consultat zeci de adulți și copii. Liliana spune că aproape toate instituţiile medicale din ţări precum Etiopia sunt permanent arhipline.

"Dacă nu ai bani, mergi la spitalul de stat. Și poți sta la coadă o zi sau chiar trei. Și în dependenţă de starea ta, s-ar putea să nu mai fii primit la consultație."

În 2014, Liliana a văzut cu proprii ochi consecințele epidemiei virusului mortal Ebola. Potrivit medicului, la spital mureau nu doar adulții și copiii, ci și colegii de muncă. În pofida riscului, medicul a continuat să-și îndeplinească zilnic datoria.

"Fără să adresăm întrebări, îmbrăcam costumele și examinam pacienții. Chiar și costumele nu reprezentau o garanție că nu te puteai infecta. Adică nu ofereau nicio garanție."

La un moment dat, Liliana a contactat virusul şi timp de câteva zile s-a zbătut între viață și moarte.

"Febra era deja foarte mare, temperatura în jur 41 de grade, deja nu mă puteam controla. M-au internat imediat la terapie intensivă, m-au conectat la aparate. A fost dificil şi chiar înfricoşător."

Liliana revine acasă de câteva ori pe an, timp de două săptămâni, să-i vadă rudele şi prietenii. Ea recunoaşte că îi lipsește pământul natal și bucătăria delicioasă.

"Ca să fiu sinceră, foarte mult îmi lipseşte vinul moldovenesc de casă sau ciocolata noastră moldovenească. Uneori, vreau foarte mult să mănânc mamăligă cu brânză. Dar nu există aşa ceva acolo."

În pofida condițiilor de muncă dificile, a temperaturilor de cincizeci de grade și a fluxului mare de pacienți, medicul se întoarce de fiecare dată în Africa.

"Medicul rămâne medic. Și trebuie să-și facă lucrul, să fie solicitat. Trebuie să ajute, să vindece, să salveze oamenii."

Lasă un comentariu