"Salvaţi şcolile din Transnistria"! Un fotograf român din Finlanda va colecta semnături pentru susţinerea copiilor din stânga Nistrului

Embed:

"Salvaţi şcolile din Transnistria!". Acesta este genericul unei campanii de colectare a semnăturilor în susţinerea elevilor şi profesorilor din cele opt instituţii de învăţământ din stânga Nistrului, care se află în subordinea autorităţilor de la Chişinău. Campania a fost lansată astăzi cu inaugurarea expoziţiei unui fotograf din Finlanda. 

Fotograful finlandez de origine română Octavian Bârlea şi-a întitulat expoziţia "Transnistria - temniţa limbii române". 

"Mi s-a părut încredibil că populaţia atât de mare, care este populaţie de limbă română din Trasnistria, nu se li respectă drepturile, adică drepturile de bază ale omului. Aici este sârma ghimpată, care a fost pusă în jurul liceului "Lucian Blaga" şi nimeni nu înţelegea de ce", a declarat fotograful Octavian Bârlea. 

Reprezentanţii şcolilor cu predare în limbă română spun că aceasta campanie le va ajuta să-şi rezolve problemele. 

"Va fi un document cu semnături. Semnăturile acestea pot fi trimise mai departe, în Uniunea Europeană. Acest document va demonstra că cei dim Tiraspol luptă împotrivă copiilor", spune directorul Ion Iovcev. 

"Continuă de 20 şi ceva de ani una şi aceeași: presiuni pe toate căile. Dacă nu în fiecare zi, peste în fiecare zi avem deferite suprize neplăcute. Profesori, părinţii copiilor, copii sunt presaţi, sunt ameninţaţi", spune directorul liceului "Ştefan cel Mare" din Grigoriopol. 

Ministerul Educaţie promite că va asigura funcţionarea şcolilor în pofida tuturor problemelor.

"Ministerul educaţiei va sprijini şcolile prin acoperirea tuturor cheltuielilor necesare. De asemenea pentru colegii din aceste şcoli, adică profesori, părinţii şi elevii acestor şcoli este foarte important că şcolile vor continua să existe. Şi din acest punct de vedere această acţiune este una dintre cele care trebuie să susţină şi Guvernul", este de părere ministrul adjunct al Educaţiei Liliana Nicolaescu-Onofrei. 

Campania se va desfăşura până la sfârşitul lunii mai. Evenimentul este susţinut de Asociaţia "Promolex". 
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu