"Salariul lunar de 10 mii de lei pentru un judecător este mic în comparaţie cu preţurile din ţară"

Embed:

Convocarea şedinţei Consiliului Naţional pentru reformarea instituţiilor de drept, după o pauză de mai bine de un an, demonstrează cât de prioritară este reforma în domeniul justiţiei. De această părere este fostul viceministru al Justiţiei Nicolae Eşanu. În cadrul emisiunii Fabrika, fostul oficial a menţionat că şeful statului ar fi trebuit să convoace în şedinţă Consiliul mult mai devreme.

"Faptul că s-a convocat în prima şedinţă după atâta timp demonstrează clar ce loc ocupă în ierarhia priorităţilor refomarea sectorului de drept din ţară. Cred că se putea găsi timp pentru a-l convoca mai devreme. Sper că acest Consiliu va reuşi să concentreze puterile tuturor actorilor şi să încerce să elaboreze nişte propuneri pentru îmbunătăţirea cursului", a declarat Nicolae Eşanu.  

Totodată, judecătorul Curţii de Apel Chişinău Anatol Ţurcan a menţionat că salariul de 10.000 de lei pentru un judecător este mic în comparaţie cu preţurile din Republica Moldova.

"Judecătorii nu se împotrivesc când e vorba de condiţii mai bune. Judecătorii se bucură că pot în sfârşit să aibă salarii decente. Însă, 10.000 de lei nu este un salariu atât de mare. Preţurile sunt aceleaşi ca şi în alte state, dar salariile sunt foarte mici în comparaţie cu alte ţări", a spus Ţurcanu.

Totuşi, invitaţii emisiunii s-au arătat optimişti şi speră că acest Consiliu Naţional pentru reformarea instituţiilor de drept îşi va îndeplini obligaţiunile.

"Sper şi sunt sigur că îşi va atinge scopul, dar sper că nu se va limita la activitatea cadrului normativ, dar se va axa pe mecanismul de aplicare", a precizat decanul facultăţii de drept în cadrul ULIM, Vitalie Gamurari.

Publika.md menţionează că, astăzi, după întrunirea Consiliului naţional pentru reforma instituţiilor de ocrotire a normelor de drept preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, s-a arătat nemulţumit de modul în care sunt realizate reformele în sistemul judecătoresc. Şeful statului a mai menţionat că un judecător începător ar trebui să aibă în jur de trei salarii medii, aproximativ 10.000 de lei lunar.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu