Salariu de conducator. Cine sunt cei mai bine platiti lideri politici ai lumii

Embed:

Sunt cei mai puternici oameni din ţările lor, semnează legi sau decrete şi iau decizii care influenţează viaţa a milioane de oameni.

Vorbim despre preşedinţii şi şefii de guvern din întreaga lume, care sunt remuneraţi pe măsura responsabilităţilor.  Un top al salariilor primite arată că diferenţele sunt foarte mari, de la un stat la altul. Cel mai bine plătit oficial este premierul din Singapore, Lee Hsien Loong.

El câştigă lunar echivalentul a 147 de mii de dolari. Salariul său a fost redus cu o treime în 2015. Dintre liderii europeni, cancelarul german, Angela Merkel, are cea mai mare leafă.

Ea ridică în fiecare lună 22 de mii de dolari. Asta în timp ce premierul britanic, Theresa May, câştigă doar 16 mii 542 de dolari.

Salariile celor doi oficiali sunt însă mari dacă le comparăm cu veniturile preşedintelui chinez. Xi Jinping are doar 1.716 dolari pe lună. 

Mai aproape de noi, în Ucraina, şeful statului e renumerat lună de lună 1.018 dolari. Leafa lui Petro Poroşenko este mai mare decât cea a preşedintelui nostru.

Potrivit declaraţiei de avere, Igor Dodon câştigă mai puţin de 900 de dolari pe lună. Pe ultimul loc în top, deşi pare de necrezut, este liderul de la Casa Albă.

Salariul oficial al preşedintelui american ajunge la 33 de mii de dolari lunar, dar Donald Trump a cerut să fie plătit cu doar 1 dolar pe an. Îşi permite ce-i drept, întrucât averea personală depăşeşte 3 miliarde de dolari.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu