Salariile fabuloase ale conducătorilor unor instituţii de stat s-ar putea micşora de câteva ori

Embed:

Salariile fabuloase ale conducătorilor instituţiilor de stat trebuie să fie reduse de câteva ori. De această părere este un grup de deputaţi, care propune ca retribuirea acestei categorii să nu depăşească 95% din lefurile demnitarilor care au competenţa de a-i numi în funcţii.

În prezent, managerii unor instituţii de stat sunt remuneraţi lunar cu zeci de mii de lei.

Printre cele mai mari salarii la stat, de aproximativ 40.000 de lei, sunt plătite directorilor Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică.

Conducerea Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare are lefuri de peste 30.000 de lei. De o remunerare similară beneficiază şefii Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice.

Autorii proiectului consideră exorbitante astfel de lefuri.

"Este alogic faptul că, de exemplu, o agenţia care este formată de Parlament foloseşte bugetul pentru majorarea salariilor conducerii până sume astronomice. Trebuie să facem astfel ca salariile lor să nu stârnească indignare", a declarat deputatul Oleg Reidman. 

Oamenii consideră că salariile conducătorilor instituţiilor de stat trebuie să fie revizuite, în condiţiile în care venitul lunar al angajaţilor ajunge la câteva mii de lei:

"E mult pentru ei, pentru că ei stau la curat, iar omul care munceşte pe deal, ce are el? El nu are nimic".

"Salariul acesta este mare. Trăim cu o mie de lei, vai de capul nostru. Nici nu avem pentru o pâine. Iată vin sărbătorile, noi nimic nu avem".

"Dacă un salariat are trei-patru mii, ei trebuie să primească 10-12 mii maxim, mai mult nici de cum. Nu e normală situaţie, trebuie să fie voinţa politică".

"Obţinerea unei funcţii într-o instituţia poltică bine plătită era o recopensă pentru anumite beneficii politice. Instituţiile autonome trebuie să fie gestionate de persoanele competente, însă, competenţa costă bani. Trebuie să fie anumita reglementare în acest sens, în opinia mea".

Pentru ajustarea legislaţiei, proiectul de lege, care urmează să fie examinat în Parlament, prevede majorarea salariilor preşedintelui ţării, şefului Legislativului şi prim-ministrului.

Astfel, leafa şefului statului ar putea creşte de la 9.600 până la 11.500 de lei, iar cea a preşedintelui Parlamentului şi cea a premierului, de la 8.800 de lei până la 11.000 de lei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu